Σχέδιο οδηγίας της Κομισιόν για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης

0

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη σχέδιο οδηγίας της Κομισιόν, το οποίο περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα προς το σκοπό πάταξης της παράνομης μετανάστευσης.

Σήμερα υπολογίζεται ότι στην ΕΕ υπάρχουν 4,5 εκατ. – 8 εκατ. παράνομοι μετανάστες, οι πλειονότητα των οποίων απασχολείται στις οικοδομές, στη γεωργία, σε οικιακές εργασίες και στην τροφοδοσία.

Η οδηγία προβλέπει ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν αλλοδαπούς εργαζομένους χωρίς άδεια παραμονής, οι οποίες θα απειλούνται με πρόστιμα, αποκλεισμό από διαγωνισμούς του Δημοσίου, περικοπή κρατικών επιδοτήσεων, ακόμη και φυλάκιση των υπευθύνων.

Συγκεκριμένα, όσοι εργοδότες συλλαμβάνονται να απασχολούν λαθρομετανάστες, θα αποκλείονται από διαγωνισμούς δημοσίων έργων και δεν θα μπορούν να λάβουν κρατική επιδότηση, ενώ για τις σοβαρότερες περιπτώσεις προβλέπεται ακόμη και η επιστροφή επιδοτήσεων που έχουν δοθεί στο παρελθόν, η επιβολή προστίμων ή και η φυλάκιση των υπευθύνων και το προσωρινό ή και μόνιμο «λουκέτο» στην επιχείρηση.

Οι προτάσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης και μετά θα πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Σχόλια