Σχεδόν βέβαιος ο Τζον Ρόμπερτς για την προεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ΗΠΑ

0

Έως τις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εγκρίνει το Κογκρέσο το διορισμό του Τζον Τζ. Ρόμπερτς για την προεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Ο δικαστής, που ο Τζ. Μπους πρότεινε για το κορυφαίο αξίωμα της αμερικανικής Δικαιοσύνης, γεννήθηκε στο Μπάφαλο και μεγάλωσε στην Ιντιάνα. Αποφοίτησε αριστούχος από το Harvard Law School το 1979.

Έχει κατά το παρελθόν διχάσει με τις απόψεις του, που κατατάσσονται στο συντηρητικό άκρο του πολιτικού φάσματος, αλλά απολαμβάνει γενικού σεβασμού. Προκειμένου να αποφύγουν κάποιον συντηρητικότερο, ακόμη και οι αντίπαλοί του τον αποδέχονται. Έτσι, εκτός απροόπτου, ο Τζον Τζ. Ρόμπερτς αναμένεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Ο Τζον Τζ. Ρόμπερτς ανήκει στην κατηγορία εκείνη των δικαστικών λειτουργών που δεν περνούν απαρατήρητοι και η έγκριση του διορισμού του από το Κογκρέσο πέρασε από σαράντα κύματα, αφού ο εκλεκτός του Αμερικανού προέδρου διακρίνεται για τις συντηρητικές του θέσεις σε ορισμένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα νομικά – νομοθετικά ζητήματα της χώρας του, ενώ θεωρείται ένας από τους λίγους επιφανείς συντηρητικούς μέσα στο ως επί το πλέιστον Δημοκρατικό κατεστημένο της ανώτατης δικαστικής ιεραρχίας της Ουάσινγκτον.

Την τελευταία φορά που το Κογκρέσο απέρριψε την προεδρική επιλογή για το Ανώτατο Δικαστήριο, το 1987, επρόκειτο και πάλι για μάχη χαρακωμάτων μεταξύ των δύο κομμάτων, καθώς οι Δημοκρατικοί είχαν καταφέρει να αποτρέψουν το διορισμό του Ρόμπερτ Μπορκ, που είχε προτείνει ένας άλλος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ο 50χρονος Τζον Ρόμπερτς, πάντως, δεν αναμένεται να έχει την ίδια τύχη, παρά τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει κατά το παρελθόν με τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις του.

Δεν είναι ίσως τυχαίο, ότι έγινε αρχικά γνωστός ως στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης επί προεδρίας Ρέιγκαν, ενώ αργότερα, με πρόεδρο τον πατέρα του σημερινού προέδρου Τζορτζ Μπους, η σταδιοδρομία του Ρόμπερτς εκτοξεύθηκε με την τοποθέτησή του στη θέση του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα.

Στα χρόνια της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, ο Ρόμπερτς ιδιώτευσε και εργάσθηκε με επιτυχία ως δικηγόρος, για να αναλάβει και πάλι δημόσιο αξίωμα πριν από δύο χρόνια, όταν διορίσθηκε εφέτης στην πολιτεία Ντίστρικτ Κολούμπια, όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον – από εκεί, η απόσταση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν πλέον αμελητέα…

Ο διορισμός του το 2003 στο εφετείο της Ντίστρικτ Κολούμπια έτυχε γενικής επιδοκιμασίας, καθώς στηρίχθηκε και από τα δύο πολιτικά κόμματα, αλλά και από πλήθος μελών του Δικηγορικού Συλλόγου της πολιτείας, ανάμεσα τους και επιφανείς Δημοκρατικοί.

Οι Δημοκρατικοί φαίνονται σχετικά ικανοποιημένοι με το Ρόμπερτς, δεδομένου ότι έτσι απετράπη το ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία του εννεαμελούς Ανωτάτου Δικαστηρίου ο Άντονιν Σκαλία, που θεωρείται ο επικεφαλής του μπλοκ των συντηρητικών δικαστών – το μη χείρον βέλτιστον.

Άλλωστε και ο ίδιος ο υποψήφιος φρόντισε κατά την εξέτασή του από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή να παράσχει άμεσες και έμμεσες διαβεβαιώσεις πως δεν σκοπεύει να αξιοποιήσει τη νέα θέση του προκειμένου να ανατρέψει τη νομολογία σε κάποια από τα επίμαχα ζητήματα.

Παρά τις κάποιες αντιδράσεις από την πλευρά μεμονωμένων Δημοκρατικών γερουσιαστών, θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι η ολομέλεια του Κογκρέσου θα κάνει δεκτή την εισήγηση Μπους το αργότερο έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Σχόλια