spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΣυνάντηση του Προεδρείου της ΚΟΦ Ελλάδας – Γαλλίας με τον Πρόεδρο της...

Συνάντηση του Προεδρείου της ΚΟΦ Ελλάδας – Γαλλίας με τον Πρόεδρο της ΚΟΦ Γαλλίας – Ελλάδας, από την Γαλλική Γερουσία

spot_img
spot_img
spot_img

Αντιπροσωπεία από την Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Γαλλίας, αποτελούμενη από τους κ.κ. Σπυρίδωνα Κουλκουδίνα και Σταύρο Μιχαηλίδη (Γραμματέα της ΚΟΦ) συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΚΟΦ Γαλλίας-Ελλάδας από τη Γαλλική Γερουσία, κ. Didier Marie με συμμετοχή της Γερουσιαστού, κ. Mathilde Ollivier, παρουσία διπλωματών της Γαλλικής Πρεσβείας.

Κατά τη συνάντηση, ο προεδρεύων κ. Κουλκουδίνας, σε μία σύντομη αναδρομή, υπογράμμισε την ιστορική συμβολή της Γαλλίας σε περιόδους κρίσιμες για την Ελλάδα και μνημόνευσε ιδιαιτέρως την πρόσφατη Στρατηγική Συμφωνία (2021), της οποίας η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ενισχύει τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και ταυτοχρόνως αποτελεί βάση για μία συζήτηση περί δημιουργίας Ευρωπαϊκού Αμυντικού Μηχανισμού απαραίτητου για την κάλυψη των χωρών-μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας απέναντι σε κάθε απειλή.

Στο σημείο αυτό ο κ. Κουλκουδίνας σημείωσε τη σπουδαιότητα συμμετοχής στον εν λόγω μηχανισμό χωρών που συμμερίζονται τις ίδιες αρχές και αξίες , πιστεύουν στη δημοκρατία και υπηρετούν την ιδέα της κοινής άμυνας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και του ενεργειακού τομέα, υποδεικνύοντας τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών της ΕΕ απέναντι σε ζητήματα που απασχολούν το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Υπέδειξε επίσης, τις δράσεις που προσβλέπουν σε υποστήριξη ενός βιώσιμου και αειφόρου αναπτυξιακού μοντέλου για πολλές περιοχές της χώρας -μεταξύ των οποίων και της περιφέρειας στην οποία εκλέγεται – με στόχο την προστασία των φυσικών πόρων, την ανάπτυξη ορεινών δραστηριοτήτων αλλά και τον συντονισμό σε θέματα έρευνας και διάσωσης στον ορεινό όγκο. Επί των προαναφερόμενων πεδίων σημείωσε την αναμφισβήτητη γαλλική τεχνογνωσία και εμπειρία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς ενίσχυση αυτής της προσπάθειας.

Ο Γραμματέας της ΚΟΦ, κ. Μιχαηλίδης, εστίασε στη ζωτική σημασία της παρουσίας της Γαλλίας στην Ευρώπη, καλώντας για ενίσχυση της ενιαίας ευρωπαϊκής συνείδησης, και υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρή και συντονισμένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διεθνείς προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η προστασία των φυσικών πόρων και η κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Marie εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη οφείλει να επιδείξει ετοιμότητα ως προς τις αντιδράσεις της απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις που δημιουργούν διεθνείς αναταράξεις, επενδύοντας άμεσα στην άμυνα και την ενέργεια, ώστε να εξασφαλίσει την αυτονομία της, ενώ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.

Η κ. Ollivier, επικεντρώθηκε στις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και σε μία σειρά θεμάτων που αφορούν στη γαλλική κοινότητα που διαμένει στην Ελλάδα, και αναφέρθηκε στην σημασία της συνεργασίας σε τομείς όπως η προστασία των θαλασσών και της βιοποικιλότητας, ιδιαίτερα ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια της Γαλλίας τον Ιούνιο του 2025.

spot_img

Lawjobs