Τα “εγκλήματα τιμής” κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

0

Έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (FNUAP) καταγγέλλει ότι τα επονομαζόμενα «εγκλήματα τιμής» με την πλειονότητα των θυμάτων να είναι γυναίκες, συνιστούν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν έχουν καμιά πολιτιστική αιτιολογία.
«Η πολιτιστική ανάπτυξη είναι ένα δικαίωμα ισοδύναμο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης», αναφέρει η έκθεση του FNUAP και διευκρινίζει ότι οι «προσεγγίσεις πολιτιστικής ευαισθησίας είναι καθοριστικές» για τις αναπτυξιακές πολιτικές.
Ωστόσο ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι «η πολιτιστική ευαισθησία δεν πρέπει να σημαίνει αποδοχή βλαβερών παραδοσιακών μεθόδων ή να δίνει λευκή υπογραφή στις καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Τα εγκλήματα τιμής συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν έχουν καμιά πολιτιστική αιτιολογία», υπογραμμίζει το FNUAP στην έκθεση με τίτλο «Τόποι σύγκλησης: πολιτισμός, φύλο και δικαιώματα του ατόμου».
Η αντίληψη ορισμένων κοινωνιών είναι ότι «η τιμή των ανδρών εξαρτάται από τον έλεγχο των γυναικών, κυρίως όσον αφορά τη σεξουαλική τους ζωή. Μια γυναίκα μπορεί να θεωρηθεί άτιμη γιατί είχε εξωσυζυγικές σχέσεις, ενώ ήταν σε διάσταση, ή διαζευγμένη, ή θύμα βιασμού. Καθώς ορισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη θρησκεία ως μια μορφή εξουσίας, μια έκκληση για μη τήρηση της θρησκείας μπορεί να αιτιολογηθεί για την εφαρμογή βλαβερών πρακτικών, ακόμη και τη διάπραξη εγκλημάτων», αποκαλύπτει η έκθεση.
Η έκθεση καταλήγει ότι «σε ορισμένες κοινωνίες τα εγκλήματα τιμής και τα εγκλήματα πάθους θεωρείται ότι νομιμοποιούνται σύμφωνα με τα θρησκευτικά διδάγματα».