Τα δύο τρία των Αμερικανών ζητούν έρευνα για τις μεθόδους της κυβέρνησης Μπους

0

Τη διενέργεια έρευνας για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπους στην εκστρατεία της κατά της διεθνούς τρομοκρατίας ζητούν περίπου τα δύο τρίτα των Αμερικανών πολιτών σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρείας Gallup που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εφημερίδα, «USA Today».
Οι ερωτηθέντες απάντησαν σε τρεις συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τη διενέργεια έρευνας: χρήση βασανιστηρίων, τηλεφωνικές υποκλοπές και πολιτικοποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Όσον αφορά τη χρήση βασανιστηρίων στη διάρκεια ανάκρισης υπόπτων ατόμων για σχέση τους με την τρομοκρατία, το 38% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει να ξεκινήσει μια έρευνα για τα εγκλήματα αυτά, το 24% προτιμά να εμπιστευθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα τα ερευνήσει, και το 34% δεν προτιμά ούτε τον έναν ούτε τον άλλο τρόπο.
Περίπου τα ίδια ποσοστά αφορούν το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση Μπους και μάλιστα χωρίς εντολή της δικαιοσύνης.
Ωστόσο, το 70% των ερωτηθέντων Αμερικανών υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος για το έγκλημα που αφορά τη δικαιοσύνη και τη χρήση του αρμόδιου υπουργείου για καθαρά πολιτικούς σκοπούς, κάτι που σηματοδοτήθηκε και από την απομάκρυνση εννέα εισαγγελέων το 2006, που ξαναγύρισε τη χώρα στην εποχή των πολιτικών εκκαθαρίσεων.
Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά σε 1.027 πολίτες από τις 30 Ιανουαρίου έως την πρώτη Φεβρουαρίου και το ποσοστό λάθους της φτάνει το συν-πλην 3%.

Σχόλια