Τα πολιτειακά δικαστήρια αρμόδια για την εκδίκαση της αγωγής κατά της Philip Morris

0

Δικαστική ήττα για την καπνοβιομηχανία Philip Morris, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε ομόφωνα το αίτημά της για μεταφορά της εκδίκασης μίας μήνυσης εναντίον της από τα πολιτειακά στα ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Η υπόθεση αφορά την μήνυση που είχαν υποβάλει σε πολιτειακό δικαστήριο του Αρκανσο δύο γυναίκες οι οποίες έκριναν ότι είχαν παραπλανηθεί καθώς τα light τσιγάρα δεν είχαν λιγότερη πίσσα και νικοτίνη, όπως αναγράφονταν στις διαφημίσεις της εταιρείας.

Η Philip Morris ζήτησε τη μεταφορά της υπόθεσης σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η διαφήμιση των τσιγάρων είναι δραστηριότητα που ρυθμίζεται από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.

Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η εμπλοκή μίας ομοσπονδιακής υπηρεσίας στον έλεγχο μίας επιχείρησης δεν αρκεί για την μεταφορά της υπόθεσης σε ομοσπονδιακά δικαστήρια, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πλήρη καταβολή αποζημιώσεων, καθώς, όπως σημειώνουν παρατηρητές, τα πολιτειακά δικαστήρια είναι πολύ περισσότερο αυστηρά στην επιβολή προστίμων και αποζημιώσεων.