Ταϋλάνδη: Δύο χρόνια φυλάκιση σε Αμερικανό για προσβολή της μοναρχίας με ανάρτηση στο διαδίκτυο

0

Ο 55χρονος Joe Gordon –Αμερικανός με καταγωγή από την Ταϋλάνδη – είχε τελέσει το αδίκημα αρκετά χρόνια πριν, όταν ακόμη διέμενε στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα μετέφρασε στη γλώσσα της Ταϋλάνδης αποσπάσματα από το βιβλίο “The King Never Smiles” του Yale University Press και τα δημοσίευσε σε μπλογκ, με υπερσυνδέσμους σε άλλες δύο ιστοσελίδες. Το βιβλίο αποτελεί ένα μείγμα βιογραφίας του βασιλιά και πολιτικού χρονικού της Ταϋλάνδης, με κεντρική ιδέα τον αρνητικό ρόλο του βασιλιά στην εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών στη χώρα.

Τον περασμένο Μάιο συνελήφθη , όταν επισκέφθηκε τη χώρα για ιατρική θεραπεία.Σύμφωνα με τον ποινικό δικαστή Tawan Rodcharoen αρχικά η ποινή είχε οριστεί στα πέντε χρόνια φυλάκισης, αλλά μειώθηκε διότι ο κατηγορούμενος ομολόγησε την ενοχή του.Σχετικά με την ποινή του ο Gordon δήλωσε: «Είμαι Αμερικανός πολίτης και ό,τι έγινε, έγινε στην Αμερική. Έτσι, όμως, είναι τα πράγματα στην Ταϋλάνδη. Εδώ φυλακίζουν τους ανθρώπους ακόμη και χωρίς αποδείξεις». Η καταδίκη του Gordon προκάλεσε ερωτηματικά για την εφαρμοσιμότητα των νόμων της Ταϋλάνδης όσον αφορά πράξεις αλλοδαπών στο εξωτερικό.Οι νόμοι της χώρας που αφορούν την προστασία της μοναρχίας είναι από τους πιο αυστηρούς παγκοσμίως. Όποιος προσβάλλει το βασιλιά, τη βασίλισσα ή μέλη της οικογένειάς τους τιμωρείται με φυλάκιση 3 έως 15 ετών, ενώ ο νόμος Computer Crimes Act του 2007 ενσωματώνει διάταξη που προβλέπει περιπτώσεις επέκτασης του ορίου ποινής. Η νομοθεσία αυτή αντιμετωπίζει επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς συχνά χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για καταδίκη πολιτικά ανεπιθύμητων προσώπων. Χαρακτηριστική υπήρξε η περίπτωση εξηντάχρονου υπαλλήλου που καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη λόγω τεσσάρων γραπτών SMS προς κυβερνητικό στέλεχος που κρίθηκαν προσβλητικά για το καθεστώς .

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επισήμως στους χρήστες κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook, ότι κάθε “share” ή “like” σε ανάρτηση που χλευάζει τη μοναρχία στοιχειοθετεί ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά.Μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης η Αμερικανίδα πρόξενος στη Μπανγκόκ, Elizabeth Pratt, δήλωσε ότι ουσιαστικά επιβλήθηκε ποινή, επειδή ο Gordon άσκησε το δικαίωμά του σε ελεύθερη έκφραση. «Καλούμε τις αρχές να αλλάξουν τους σχετικούς νόμους, γιατί οι ποινές που επιβάλλονται είναι σοκαριστικές», σχολίασε εκπρόσωπος της οργάνωσης Human Rights Watch.