Τανζανία: Αντιδράσεις για την αθώωση δύο υπόπτων για συμμετοχή στη γενοκτονία της Ρουάντα

0

Η πρόσφατη αθώωση δύο υπόπτων για συμμετοχή στη γενοκτονία του 1994 στη Ρουάντα προκάλεσε την έντονη αντίδραση οργανώσεων επιζώντων από τα αιματηρά γεγονότα, οι οποίες απειλούν ότι θα πάψουν να στέλνουν μάρτυρες στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών στην Τανζανία, εκτός εάν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα (ICTR) ανακαλέσει την απόφασή του.
Οι δύο κατηγορούμενοι, των οποίων η αθώωση ξεσήκωσε ισχυρές «αναταράξεις», είναι οι Χορμισντάς Νσενγκιμάνα και Προτάις Ζιγκιρανιράζο. Ο μεν πρώτος, καθολικός ιερέας στο επάγγελμα, απηλλάγη με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία σε βάρος του που να στοιχειοθετούν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου που φέρεται να έχει διαπράξει. Ο δε δεύτερος, αθωώθηκε ελέω σοβαρών «πραγματολογικών και νομικών κενών».
Συνολικά, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα έχει καταδικάσει 39 από τους 47 υπόπτους που δικάστηκαν. «Πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφασή του. Αν δεν ληφθεί καμία άλλη θετική απόφαση, η σχέση διακόπτεται», προειδοποίησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης επιζώντων IBUKA, Φρέντι Μουτάνγκουα.

Σχόλια