Τελεσίγραφο Ντελ Πόντε προς την Σερβία

0

Η απερχόμενη γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Κάρλα Ντελ Πόντε έδωσε στη Σερβία διορία μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου για την παράδοση του καταζητούμενου πρώην στρατηγού των Σερβοβόσνιων, Ράτκο Μλάντιτς, στις δικαστικές αρχές της Χάγης.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Κάρλα Ντελ Πόντε υποστήριξε ότι σκοπεύει να θέσει «σημαντικά εμπόδια» στην είσοδο της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπογράμμισε επίσης ότι η έκθεση αξιολόγησης της συνεργασίας των δύο πλευρών θα είναι αρνητική.
Η Σερβία έχει υπογράψει με την ΕΕ, στις 7 Νοεμβρίου, Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (SAA) ενώ έχει αναλάβει δεσμεύσεις για τη σύλληψη Σέρβων καταζητούμενων για τη συμμετοχή τους στον εμφύλιο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Ωστόσο, η Ντελ Πόντε εξαρτά την υπογραφή στην πλήρη συνεργασία Σερβίας-ΕΕ στο θέμα των καταζητούμενων και ιδίως του Μλάντιτς.
Η εισαγγελέας παραδίδει την έκθεσή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξύ, το ICTY πιέζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ολοκληρώσει τις εργασίες τους μέχρι το 2010.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι για το αμέσως προσεχές διάστημα η προσοχή της Σερβίας είναι στραμμένη στο Κοσσυφοπέδιο. Στο παρελθόν έδιναν σοβαρές πιθανότητες για μία σύλληψη τον Δεκέμβρίο ή τον Ιανουάριο.
Ταυτόχρονα, στο τέλος Ιανουαρίου διεξάγονται προεδρικές εκλογές στην Σερβία που θα μπορούσαν να αναλάβουν ακόμα περισσότερο την σύλληψη.
Όπως δηλώνει η ίδια στο Associated Press, είναι εξαιρετικά «απογοητευμένη για το ότι δεν μπόρεσε να οδηγήσει σε δίκη τον Ράτκο Μλάντιτς και τον Ράντοβαν Κάρατζιτς». Και οι δύο κατηγορούνται για γενοκτονία και συνενοχή στην σφαγή 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995.
Η Ντελ Πόντε εμφανίζεται βέβαια ότι ο Μλάντιτς κρύβεται στη Σερβία – ίσως και στο Βελιγράδι – αλλά δηλώνει άγνοια για τον Ρ.Κάρατζιτς ενώ η έρευνα για το πού βρίσκεται δεν έχει αποδώσει τίποτα από τις αρχές του 2006.
Η θητεία της Ελβετίδας εισαγγελέως λήγει στο τέλος της χρονιάς και στη συνέχεια θα αναλάβει θέση πρέσβη στην Αργεντινή, όπου λέει η ίδια θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις ικανότητές της στο γκολφ. Κατά τα οκτώ χρόνια της θητείας της στο ICTY οδηγήθηκαν στο δικαστήριο 91 άτομα και καταδικάστηκαν 63. Την Ντελ Πόντε θα διαδεχτεί ο Βέλγος Σερζ Μπραμέρτζ.

Σχόλια