Τέλη Απριλίου η έκθεση της ΕΕ για την ένταξη Βουλγαρίας, Ρουμανίας

0

Περί τα τέλη Απριλίου αναμένεται να παρουσιαστεί η έκθεση της Κομισιόν για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ. Η Επιτροπή εντοπίζει «γκρίζες ζώνες», ωστόσο, δεν αναμένεται να εισηγηθεί αναβολή της προγραμματισμένης για τον Ιανουάριο του 2007 ένταξης.

Η καθοριστική ημερομηνία για την ενταξιακή πορεία των δύο χωρών της Βαλκανικής είναι η 17η Μαΐου. Τότε η Κομισιόν θα θέσει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου την αναφορά της για τις δύο χώρες.

Στην περίπτωση της Ρουμανίας η Κομισιόν ανησυχεί ιδιαίτερα για τα ελλιπή μέτρα των Αρχών στο θέμα της γρίπης των πουλερικών. Δεν αποκλείεται μάλιστα να προτείνει να παραμείνουν κλειστά (για ένα χρονικό διάστημα) τα σύνορα της Ρουμανίας στη διακίνηση προϊόντων εντός ΕΕ.

Ανησυχίες διατυπώνονται και για τις διαστάσεις που λαμβάνει το εμπόριο λευκής σαρκός, ενώ αναφορές γίνονται και για την απουσία πολιτικών στο θέμα της προστασίας των μειονοτήτων.

Στην περίπτωση της Βουλγαρίας επισημαίνεται η καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης και η προστασία των μειονοτήτων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς, ενώ ελλείψεις εντοπίζονται και σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα: αυτό της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων.

Σχόλια