Τέλη Απριλίου συνεδριάζει η ομάδα της ΕΕ για τη συνεργασία Κροατίας-Χάγης

0

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα συνδράμει στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κροατίας για την επίτευξη πλήρους συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 26 Απριλίου.

Η ομάδα θα έχει συνομιλίες με τους εκπροσώπους της κροατικής κυβέρνησης και του Δικαστηρίου της Χάγης και μετά τη συνάντηση της 26ης Απριλίου θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις, ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη για την Κροατία όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν το τέλος Ιουνίου. Σημειώνεται ότι μεταξύ των μελών της ομάδας είναι και ο αρμόδιος για τη διέυρυνση Επίτροπος, Όλι Ρεν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αξιώνει από την Κροατία τη σύλληψη και παράδοση στη Χάγη του στρατηγού Αντε Γκοτοβίνα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Σέρβων της Κροατίας κατά την περίοδο 1991-1995, ενώ η γενικότερη συνεργασία της χώρας με το ΔΠΔ αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σχόλια