Τέλος στα επιδόματα των ευρωπαίων μεταναστών

0

Το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, απαντώντας στο πλαίσιο προδικαστικού ερωτήματος που του υποβλήθηκε από Δικαστήριο της Γερμανίας, αποφάνθηκε ότι η Γερμανία μπορεί να αρνηθεί παροχές κοινωνικής πρόνοιας στους μετανάστες από την ΕΕ, εφόσον δεν εργάζονται.

Η υπόθεση αφορά την εξέταση προσφυγής μιας γυναίκας από τη Ρουμανία, της Ελιζαμπέτα Ντάνο, μητέρας ενός αγοριού που γεννήθηκε στη Γερμανία. Η Ντάνο είχε μεταναστεύσει στη Γερμανία το 2010 και εισέπραττε έκτοτε ένα επίδομα της τάξης των 300 ευρώ, ωστόσο οι αρμόδιες αρχές αρνήθηκαν να εγκρίνουν επιπλέον τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, με την αιτιολογία ότι η γυναίκα δεν αναζητούσε εντατικά εργασία.

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης, οι μετανάστες της ΕΕ, ενώ έχουν το δικαίωμα διαμονής σε μια άλλη χώρα της ΕΕ για χρονικό διάστημα μέχρι τρεις μήνες, ωστόσο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δε δικαιούνται την καταβολή κοινωνικών παροχών. Αν οι μετανάστες μείνουν για περισσότερο από τρεις μήνες, αλλά λιγότερο από πέντε έτη, τότε το δικαίωμα διαμονής τους εξαρτάται από το αν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να στηρίξουν τον εαυτό τους ή τα μέλη της οικογένειάς τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια νίκη του Ντέϊβιντ Κάμερον, καθως αντικατροπτίζει την προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να καταπολέμησει τα οφέλη που χορηγούνται καταχρηστικώς στους μεταναστάτες της ΕΕ.
 

Σχόλια