Τέλος στην πρακτική φυλάκισης οφειλετών για δικαστικά πρόστιμα ζητά η ACLU

0

Αναφορά έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση ACLU (American Civil Liberties Union) καλώντας το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο να δώσει τέλος σε μια πρακτική που θίγει όσους αδυνατούν να πληρώσουν δικαστικά πρόστιμα. Η οργάνωση κατέκρινε την τακτική να διατάζεται η φυλάκιση των διαδίκων που δεν εξοφλούν τα δικαστικά πρόστιμα λόγω πραγματικής αδυναμίας, οδηγώντας κατ’ αποτέλεσμα στην δημιουργία «φυλακών οφειλετών» (debtors’ prisons).

Βάσει της έρευνας που πραγματοποίησε η οργάνωση βρέθηκε ότι η πρακτική αυτή ακολουθείται στην πλειονότητα των περιφερειών της Πολιτείας του Οχάιο (συγκεκριμένα 7 στις 11). Μάλιστα, η οργάνωση κατήγγειλε την παράλειψη των δικαστηρίων, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, να ερευνήσουν προσηκόντως την πραγματική δυνατότητα των οφειλετών να αποπληρώσουν τα πρόστιμα, προτού τους καταδικάσουν σε φυλάκιση.

Με την αναφορά [PDF] της η ACLU κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου των «φυλακών οφειλετών», κυρίως διαχέοντας οδηγίες προς τα κατώτερα δικαστήρια. Με τις οδηγίες αυτές θα πρέπει να υπενθυμίζεται στους κατώτερους δικαστές ότι η φυλάκιση για δικαστικά πρόστιμα διατάζεται μόνον αν υπάρχει πραγματική δυνατότητα εξόφλησης και ο οφειλέτης αρνείται εσκεμμένα, καθώς και ότι οφείλουν να ενημερώνουν τους διαδίκους σε τέτοιες υποθέσεις εκκρεμών οφειλών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Σχόλια