Τέλος στις θανατικές καταδίκες ανηλίκων ζήτησε η HRW από την Υεμένη

0

Τον τερματισμό της πρακτικής επιβολής της θανατικής ποινής σε ανήλικους παραβάτες ζήτησε από την κυβέρνηση της Υεμένης η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch. Η οργάνωση δημοσίευσε σχετική έκθεση [PDF], όπου παρατήρησε πως θανατικές ποινές έχουν επιβληθεί σε τουλάχιστον 22 άτομα, που κατά τον χρόνο τέλεσης του εγκλήματος ήταν ανήλικοι.

Η οργάνωση παρότρυνε την κυβέρνηση της χώρας να επανεξετάσει όλες τις θανατικές καταδίκες και να τροποποιήσει τις ποινές σε περίπτωση που αμφισβητείται η ενηλικότητα του δράστη κατά τον χρόνο τέλεσης του εγκλήματος. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η θανατική καταδίκη ανηλίκων απαγορεύεται τόσο από τον Ποινικό Κώδικα της Υεμένης όσο και από το διεθνές δίκαιο. Οι απαγορεύσεις αυτές όμως έχουν αγνοηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις από τα δικαστήρια, που δεν έχουν λάβει υπόψη αποδείξεις για την ανηλικότητα των κατηγορουμένων κατά την τέλεση των αδικημάτων.

«Η κυβέρνηση έχει μια πραγματική ευκαιρία να αποδείξει την δέσμευσή της στην προστασία των παιδιών – της πιο ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού- ανατρέποντας τις θανατικές καταδίκες σε ορισμένες επείγουσες υποθέσεις ανηλίκων και τηρώντας την ίδια την εθνική απαγόρευση στις θανατικές καταδίκες ανήλικων παραβατών», σχολίασε ερευνήτρια της Human Rights Watch.

Σχόλια