spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΤέλος στις σύγχρονες μορφές δουλείας και στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Τέλος στις σύγχρονες μορφές δουλείας και στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δυο προτάσεις σχετικές με νέους κανόνες που θα ενδυναμώσουν την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών καθώς και της πορνογραφίας.

Οι νέες αυτές προτάσεις αντικαθιστούν ήδη υφιστάμενη νομοθεσία που ισχύει αντίστοιχα από το 2002 και το 2004. Οι νέες προτάσεις εγγυώνται την ευθυγράμμιση με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα, παρέχουν καλύτερη συνδρομή στα θύματα και προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις για τους δράστες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και εμπορίας ανθρώπων. Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις αφορούν και τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές στον κυβερνοχώρο.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας, Ζακ Μπαρό είπε: “”Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μια ΕΕ που να είναι πραγματικά σε θέση να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους πολίτες από τις πλέον φοβερές εγκληματικές ενέργειες. Όταν μιλάμε για εμπορία ανθρώπων, μιλάμε στην πραγματικότητα για κορίτσια και γυναίκες θύματα σεξουαλικής δουλείας, παιδιά που δέρνονται και κακοποιούνται, εξαναγκάζονται στη ζητιανιά και στην κλοπή, νεαρά ενήλικα άτομα που αναγκάζονται να εργαστούν υπό άθλιες συνθήκες με αντάλλαγμα μισθούς πείνας. Όταν μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, εννοούμε φριχτά εγκλήματα σε βάρος παιδιών που αφήνουν βαθιά σημάδια και πληγές σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.””

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, συνολικά 1.225 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων διασυνοριακής μορφής ή μέσα στην ίδια τους τη χώρα.

Τα περισσότερα θύματα εμπορίας ανθρώπων γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης για πορνεία (43%) ή εργασία(32%). Όσον αφορά την αγοραία σεξουαλική εκμετάλλευση, η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων (98%) είναι γυναίκες και κορίτσια.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία μπορεί να υπολογιστεί ότι τα θύματα εμπορίας ανθρώπων που εισέρχονται στην ΕΕ ή διακινούνται εντός της ΕΕ κάθε χρόνο φθάνουν τις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες.

Από μελέτες απορρέει ότι σημαντική μειονότητα παιδιών στην Ευρώπη, μεταξύ 10% και 20% σύμφωνα με έγκυρους υπολογισμούς, πέφτουν θύματα ασέλγειας κατά την παιδική τους ηλικία.

Το 2008 αποκαλύφθηκαν πάνω από 1000 επί πληρωμή και περίπου 500 δωρεάν ιστότοποι με παιδοπορνογραφικό υλικό, εκ των οποίων το 71% στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι το 20% περίπου των ιστότοπων παιδοπορνογραφικού περιεχομένου είναι μη εμπορικού χαρακτήρα (κυρίως “”Peer-to-Peer (P2P)””.

Υπολογίζεται επίσης ότι το 20% περίπου των δραστών σεξουαλικών αδικημάτων κατά μέσον όρο (με μεγάλες διαφορές ως προς το χαρακτηριστικό προφίλ των δραστών) υποτροπιάζουν μετά την καταδίκη τους.

Η πρόταση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων επιτυγχάνει την προσέγγιση των εθνικών νομοθεσιών και κυρώσεων, εξασφαλίζει ότι οι δράστες προσάγονται στη δικαιοσύνη ακόμα και αν τα εγκλήματά τους διαπράττονται στην αλλοδαπή.

Θα δώσει τη δυνατότητα στην αστυνομία να παγιδεύει τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και να κάνει χρήση άλλων παρόμοιων μέσων για να καταπολεμά το οργανωμένο έγκλημα.

Στα θύματα θα παρέχεται στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και αν είναι αναγκαίο και αστυνομική προστασία, ώστε να συνέρχονται από τη δοκιμασία τους και να μη φοβούνται να προσέλθουν ως μάρτυρες κατά των δραστών.

Τα θύματα θα προστατεύονται από περαιτέρω ηθικά τραύματα κατά τη διάρκεια των ποινικών διαδικασιών τα οποία προκύπτουν, για παράδειγμα, από πιεστικές ερωτήσεις σχετικές με τις εμπειρίες τους από την καταναγκαστική σεξουαλική εκμετάλλευσή τους. Τα θύματα θα τυγχάνουν δωρεάν νομικής βοήθειας καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδικασιών, συμπεριλαμβανόμενης και της βοήθειας για την απαίτηση χρηματικής αποζημίωσης.

Η πρόταση ενθαρρύνει κυρώσεις εις βάρος των πελατών των προσώπων που εξαναγκαζόμενοι προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες καθώς και εις βάρος των εργοδοτών που εκμεταλλεύονται θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Με την πρόταση θεσπίζονται επίσης ανεξάρτητοι οργανισμοί για την παρακολούθηση της εφαρμογής αυτών των δράσεων.

Η πρόταση για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών καθιστά ευκολότερη την τιμωρία εκείνων που κακοποιούν παιδιά, παρέχοντας τη δυνατότητα ποινικών κυρώσεων για νέες μορφές κακοποίησης όπως το γνωστό με την αγγλική έκφραση grooming – η προσέγγιση παιδιών μέσω του Διαδικτύου και η διάπραξη ασέλγειας σε βάρος τους –θέαση παιδοπορνογραφικού υλικού χωρίς τηλεφόρτωση αρχείων ή ο εξαναγκασμός παιδιών σε σεξουαλικές στάσεις μπροστά σε δικτυακές κάμερες.

Οι “”σεξοτουρίστες””, που ταξιδεύουν στην αλλοδαπή με σκοπό την κακοποίηση παιδιών, θα αντιμετωπίζουν διώξεις κατά την επιστροφή τους. Τα θύματα παιδικής ηλικίας θα μπορούν να προσέρχονται ως μάρτυρες χωρίς να είναι υποχρεωμένα να αντικρίσουν τον δράστη στο δικαστήριο, ώστε να προστατεύονται από περαιτέρω ηθικά τραύματα, και θα τυγχάνουν δωρεάν υπηρεσιών δικηγόρου.

Κάθε δράστης θα υπόκειται σε ατομική αξιολόγηση και θα τυγχάνει εξατομικευμένης θεραπείας ώστε να μη διαπράττει εκ νέου παρόμοια αδικήματα κακοποίησης. Η απαγόρευση της ανάμιξής τους σε δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν παιδιά, η οποία επιβάλλεται σε δράστες, θα πρέπει να ισχύει όχι μόνο στη χώρα όπου αυτοί καταδικάζονται αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα αναπτυχθούν συστήματα φραγής της πρόσβασης σε ιστότοπους που περιέχουν παιδοπορνογραφικό υλικό.

Οι προτάσεις θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και μετά την έγκρισή τους θα ερμηνευτούν στις διάφορες νομοθεσίες.

spot_img

Lawjobs