Τέσσερα πλαστά διαβατήρια βρέθηκαν στην οικία του Πινοσέτ

0

Ύστερα από κατ’ οίκον έρευνα που διενήργησε ο Χιλιανός δικαστής Sergio Munoz στην κατοικία του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν τέσερα πλαστά διαβατήρια. Σύμφωνα με τον δικαστή, που έχει αναλάβει την υπόθεση, τα διαβατήρια είχαν προφανώς εκδοθεί για τον Πινοσέτ υπό άλλα ονόματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Munoz με ομάδα από 8 ερευνητές προκειμένου να βρεθούν πληροφορίες σχετικά με την προέλευση 8 εκατομμυρίων δολαρίων που υπάρχουν σε λογαριασμούς του Πινοσέτ στην τράπεζα Riggs στην Ουάσιγκτον, ενώ ο δικαστής δήλωσε ότι βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία και για άλλους λογαριασμούς που διατηρεί στο εξωτερικό.

Οι δικηγόροι του Πινοσέτ υποστηρίζουν ότι η έρευνα ήταν παράνομη και αντισυνταγματική, καθώς η άρση της ασυλίας του πελάτη τους ισχύει μόνον για την υπόθεση της δολοφονίας για την οποία κατηγορείται, και όχι για την υπόθεση των τραπεζικών λογαριασμών. Ωστόσο, ο δικαστής Munoz τονίζει ότι η ασυλία προστατεύει τον Πινοσέτ μόνον από τη σύλληψη και την παραπομπή του σε δίκη, και όχι από άλλες δικαστικές ενέργειες.

Πάντως, πριν από λίγες μέρες δικαστήριο της Χιλής έκρινε ότι ο Πινοσέτ είναι ικανός από άποψη υγείας να καθήσει στο εδώλιο για τη δολοφονία ενός Χιλιανού και την απαγωγή άλλων εννέα.

Σχόλια