Τέσσερις υποθέσεις της Τουρκίας εκκρεμούν στο ΕΔΑΔ

0

Με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet το δικαστήριο καλείται να δώσει λύση σε τέσσερες άλλες βασικές υποθέσεις της Τουρκίας.

Η πρώτη αφορά την προσφυγή της Λεϋλά Σαχίν, στην οποία απαγορεύθηκε η φοίτηση σε σχολείο επειδή έφερε μαντίλα στο κεφάλι. Η τελική απόφαση αναμένεται στις 18 Μαΐου, ενώ σε πρώτη φάση η Τουρκία είχε δικαιωθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η δεύτερη αφορά την προσφυγή δύο υποψηφίων βουλευτών του DEHAP, οι οποίοι αν και έλαβαν υψηλό ποσοστό ψήφων στην εκλογική περιφέρειά τους, δεν κατέστη δυνατή η είσοδός τους στο Κοινοβούλιο, επειδή το κόμμα τους υπολήφθηκε του κατώτατου εκλογικού ορίου του 10%.

Στην τρίτη υπόθεση, το ΕΔΑΔ έχει αποδεχθεί την προσφυγή οικογένειας Αλεβιτών η οποία δεν επιθυμούσε την παροχή θρησκευτικής εκπαίδευσης στην κόρη της και υπέβαλε μήνυση κατά της υποχρεωτικής παρακολούθησης του μαθήματος των θρησκευτικών το οποίο διδάσκεται στα σχολεία της Τουρκίας.

Τέλος, η τέταρτη υπόθεση έχει να κάνει με τη δίκη σχετικά με δολοφονία η οποία διεπράχθη στα καταλύματα βουλευτών. Το ΕΔΑΔ ζήτησε από το τουρκικό κράτος τη μεταβολή της νομοθεσίας η οποία παρεμβάλλει εμπόδια στη δίκη των δημοσίων υπαλλήλων και στην τροποποίηση του άρθρου 83 του Συντάγματος που αναφέρεται στην βουλευτική ασυλία, κατά τρόπο ώστε να μην εμποδίζεται η ανάκριση εγκλημάτων και αδικημάτων κοινού Ποινικού Δικαίου.

Σχόλια