Τέξας: Θανατική ποινή σε άτομο με νοητική υστέρηση

0

Ένας άνδρας με δείκτη νοημοσύνης 67 εκτελέστηκε στο Τέξας, την Πέμπτη, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε δύο προσφυγές για την αναστολή εκτέλεσης της θανατικής ποινής.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης του κατηγορουμένου υποστήριξαν ότι η εκτέλεση της θανατικής ποινής σε βάρος του συγκεκριμένου ατόμου παραβιάζει το Σύνταγμα, και ότι η ποινή αυτή δεν είναι νόμιμη σε άλλες πολιτείες, λόγω έλλειψης της ικανότητας προς καταλογισμό. Μετά την απόρριψη των σχετικών προσφυγών από τα κατά τόπον αρμόδια δικαστήρια του Τέξας, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για την επανεξέταση της υπόθεσης. Με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές εναντίον της εκτέλεσης της θανατικής ποινής και επικύρωσε το πρωτόκολλο επιβολής της θανατικής ποινής σε βάρος του κατηγορουμένου.

Η χρήση της θανατικής ποινής αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στις ΗΠΑ, καθώς τον περασμένο Μάιο, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τις ΗΠΑ να ψηφίσουν ένα μορατόριουμ σχετικά με την επιβολή της θανατικής ποινής.

Σχόλια