Τη θανατική καταδίκη του Σαντάμ Χουσεΐν ζητά συνήγορος Σιϊτών

0

Την ποινή του θανάτου για τον Σαντάμ Χουσέιν και τους συγκατηγορούμενούς του, ζήτησε χθες στην επανάληψη της δίκης τους, συνήγορος των θυμάτων της σφαγής των Σιϊτών στο Ντουζάιλ.

Ο δικηγόρος τόνισε ενώπιον του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου στο Ιράκ ότι «Τα μέτρα που ελήφθησαν στο Ντουζάιλ παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τη Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

«Ζητάμε από το δικαστήριο να επιβάλει τις μεγαλύτερες και σκληρότερες ποινές εναντίον των κατηγορουμένων που δεν τιμωρήθηκαν» για τις πράξεις τους, επισήμανε ο ίδιος, του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε, ούτε το πρόσωπό του φάνηκε στην τηλεοπτική αναμετάδοση της δίκης.

«Ζητάμε επίσης την υλική αποζημίωση των θυμάτων για την τεράστια ζημιά που υπέστησαν», είπε ακόμα και πρόσθεσε πως η επίθεση στο Ντουζάιλ ήταν «τελείως κατασκευασμένη» από τους επικεφαλής του προηγούμενου καθεστώτος, στο πολιτικό πλαίσιο του πολέμου εναντίον του Ιράν.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ραούφ Ρασίντ Αμπντελ Ραχμάν, δήλωσε ότι στη συνεδρίαση θα αγορεύσουν τρεις δικηγόροι των θυμάτων και ο εισαγγελέας και μετά θα πάρουν το λόγο οι συνήγοροι των κατηγορούμενων.