Την 1η Ιούλη η απόφαση του ΕΔΑΔ για την απαγόρευση της “μπούρκας” στη Γαλλία

0

Την 1η Ιουλίου πρόκειται να εκδοθεί η τελική απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το αν η απαγόρευση της “μπούρκας”, των μουσουλμάνων γυναικών στην Ευρώπη συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απόφαση θα εκδοθεί μετά από τις σχετικές προσφυγές εναντίον της απαγόρευσης της μπούρκας και του νικάμπ, ενός είδους μαντηλιού που καλύπτει όλο το πρόσωπο πλην των ματιών, στην Γαλλία και γενικότερα στην Ευρώπη. Ειδικότερα, θα κριθεί η προσφυγή 24χρονης σήμερα μουσουλμάνας, εναντίον των αρχών της Γαλλίας, η οποία κατατέθηκε στο Δικαστήριο στις 11 Απριλίου 2011 και στρέφεται κατά της απόφασης των γαλλικών αρχών που απαγόρευσαν με νόμο το 2010 την χρήση μπούρκας ή νικάμπ, σε δημόσιους χώρους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην προσφυγή της η γυναίκα, η οποία δηλώνει πιστή μουσουλμάνα, υποστηρίζει ότι αποτελεί επιλογή της να φορά μπούρκα ή νικάμπ, σύμφωνα με την θρησκευτική πίστη και τις προσωπικές της πεποιθήσεις, ενώ τονίζεται ότι ούτε ο σύζυγός της ούτε άλλο μέλος της οικογένειάς της, της έχει ασκήσει πίεση σχετικά με αυτό.

Η μουσουλμάνα επικαλείται το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που ορίζει την απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης καθώς ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει να υποστεί παρενοχλήσεις ή διάκριση αν αγνοήσει τις απαγορεύσεις και εμφανισθεί με καλυμμένο το πρόσωπο ή όλο το σώμα δημόσια.
Ακόμα, επικαλείται το άρθρο 8 που κατοχυρώνει το δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, το άρθρο 9 για την ελευθερία σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, το άρθρο 10 για την ελευθερία έκφρασης και το άρθρο 14 για την απαγόρευση των διακρίσεων, καθώς όπως ισχυρίζεται η νεαρή κοπέλα, η απαγόρευση της μπούρκας είναι ασυμβίβαστη με την ελευθερία να εκδηλώνει τη θρησκεία ή την πίστη της.

Η υπόθεση είναι η S.A.S. v. France (no. 43835/11)

 

 

Σχόλια