Την απάντηση του Ιράν στην πρόταση της διεθνούς κοινότητας μέσα στον Ιούλιο θέλουν οι ΗΠΑ

0

Ο σύμβουλος επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι η απάντηση της Τεχεράνης στην προσφορά της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό του πρόγραμμα πρέπει να έλθει πριν από τη σύνοδο της G8 στην Αγία Πετρούπολη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 15-17 Ιουλίου.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η τελική απάντηση στις προτάσεις θα δοθεί έως τις 22 Αυγούστου. «Μελετάμε τις προτάσεις. Ευελπιστούμε ότι θα παρουσιάσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το πακέτο στα μέσα Αυγούστου» ανέφερε σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ωστόσο, για τον πρόεδρο των ΗΠΑ η ημερομηνία της 22ας Αυγούστου είναι «φοβερά μακρινή» και καταδεικνύει πως η Τεχεράνη χρονοτριβεί αδικαιολόγητα.

Εν τω μεταξύ, από τις Βρυξέλλες έγινε γνωστό ότι ο Χαβιέρ Σολάνα θα συναντηθεί εκ νέου με τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι η συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο, η Τεχεράνη απαντά ότι οι συνομιλίες ίσως πραγματοποιηθούν και σε δύο εβδομάδες.

Σχόλια