Την απελευθέρωση Θιβετιανών ζήτησε από την Κίνα η HRW

0

Οι συλληφθέντες είχαν μεταβεί στην Ινδία για σκοπούς θρησκευτικής κατήχησης, υποχρεώθηκαν όμως σε πολιτική κατήχηση από τις κινέζικες αρχές  που τους κρατούν παράνομα.

Πολλοί από τους Θιβετιανούς κρατούνται εδώ και δύο εβδομάδες, δηλαδή από τις 6 Φεβρουαρίου 2011 σε ad hoc κέντρα κράτησης στη Λάσα και αλλού. Ο ακριβής αριθμός των κρατουμένων δεν είναι σαφής, αλλά υπολογίζεται σε λίγες εκατοντάδες. Οι συλληφθέντες είχαν ταξιδέψει στην Ινδία με νόμιμα διαβατήρια, πράγμα που έθιξε και η HRW στην ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας ότι η σύλληψη νόμιμων ταξιδιωτών δεν έχει προηγούμενο.

«Η αυθαίρετη σύλληψη εκατοντάδων ανθρώπων και η υποχρεωτική υποβολή τους σε πολιτική εκπαίδευση συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και του κινέζικου δικαίου. Οι αρχές της Κίνας οφείλουν να απελευθερώσουν τους συλληφθέντες, καθώς η παράνομη κράτησή τους αποτελεί παράγοντα κλιμάκωσης της έντασης στο Θιβέτ, όπου ήδη έχουν επιβληθεί αρκετοί περιορισμοί κίνησης και επικοινωνίας, ενώ είναι έντονη η στρατιωτική παρουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη της HRW για την Κίνα, Sophie Richardson.

Ανέκαθεν η Κίνα ασκούσε τρομερά πιεστική και περιοριστική πολιτική εναντίον του Θιβέτ. Όσοι Θιβετιανοί ταξιδεύουν χωρίς νόμιμα χαρτιά, αντιμετωπίζουν σοβαρές κυρώσεις, αφού συνήθως κρατούνται για έξι μήνες και μετά καταδικάζονται σε δύο χρόνια φυλάκισης, αν κριθούν ένοχοι για παράνομη μετακίνηση εκτός συνόρων. Τα τελευταία χρόνια, επίσης, έχουν παρατηρηθεί αρκετά περιστατικά ατόμων που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς ή που στάλθηκαν σε κέντρα κράτησης για να υποβληθούν σε πολιτική εκπαίδευση. Ο ΟΗΕ τον Ιούνιο είχε διατάξει την εκπόνηση έκθεσης για τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις Θιβετιανών, ενώ το Νοέμβρη εξέφρασε ξανά έντονη ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή.

«Τα τελευταία χρόνια είναι σαφές ότι η καταστολή από τις αρχές εκτρέφει την αναρχία. Η κινεζική κυβέρνηση υπονομεύει το ίδιο της το σχέδιο για σταθερότητα στην περιοχή, όταν δεν ασχολείται με τις πραγματικές αιτίες αταξίας», ολοκλήρωσε η Sophie Richardson.

 

Σχόλια