Την απελευθέρωση του Κασπάροφ ζητεί το Βερολίνο

0

Έκκληση για την άμεση απελευθέρωση του Ρώσου πρωταθλητή του σκακιού και επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Η Άλλη Ρωσία», Γκάρι Κασπάροφ απηύθυνε η κυβέρνηση της Γερμανίας.
Ο Κασπάροφ συνελήφθη το Σάββατο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης και καταδικάσθηκε σε πενθήμερη φυλάκιση.
«Η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει την ανησυχία της αναφορικά με τη στάση των οργάνων ασφαλείας στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις έναντι των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούλριχ Βίλχελμ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.
Και πρόσθεσε, «Θεωρούμε απαραίτητη την άμεση απελευθέρωση του πρωταθλητή του σκακιού Γκάρι Κασπάροφ. Η σύλληψή του δεν του επιτρέπει να πάρει μέρος στην εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές στις 2 Δεκεμβρίου».
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιούλια Γκρος πρόσθεσε πως τα κριτήρια του κράτους δικαίου δεν τηρήθηκαν στην περίπτωση του Κασπάροφ. Πρόσθεσε πως «όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, ιδιαίτερα όταν πλησιάζουν εκλογές». Ζήτησε, επίσης, να απελευθερωθεί ο Κασπάροφ και να υπάρξει μια δίκαιη διαδικασία.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πως «ανησύχησε πολύ» από την καταστολή το Σαββατοκύριακο στη Ρωσία διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.
«Ανησύχησα πολύ όταν πληροφορήθηκα ότι σημειώθηκαν έφοδοι της αστυνομίας και συλλήψεις πολιτικών και ειρηνικών διαδηλωτών στη Ρωσία», αναφέρει ο Μπαρόζο σε δήλωση που εξέδωσε. «Το δικαίωμα στον ειρηνικό ελεύθερο λόγο και τις συγκεντρώσεις είναι βασικά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και λυπούμαι πάρα πολύ που οι αρχές έκριναν απαραίτητο να αναλάβουν τόσο έντονη κατασταλτική δράση», προστίθεται στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η απόφαση της κύριας ομάδας των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να μη μεταβεί στη Ρωσία για τις εκλογές της Κυριακής, υπαγορεύτηκε από την Ουάσινγκτον.

Σχόλια