Την “ύστατη στιγμή” ανεστάλη η εκτέλεση του Τρόι Ντέιβις

0

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέστειλε την εκτέλεση του θανατοποινίτη Τρόι Ντέιβις, ο οποίος έχει καταδικαστεί με την εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία ενός λευκού αστυνομικού το 1989 στην Τζόρτζια.

Ο 40χρονος μαύρος Τρόι Ντέιβις επρόκειτο να εκτελεστεί σήμερα το βράδυ.

Το εφετείο της πολιτείας της Τζόρτζια “δέχτηκε να αναστείλει την εκτέλεση”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα Τοτόντσι, υπεύθυνη τοπικής επιτροπής κατά της θανατικής ποινής.

Η υπόθεση θα εξεταστεί σε βάθος, κάτι το οποίο θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο τον οποίο δεν είχε μέχρι τη Δευτέρα το δικαστήριο, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει απορρίψει έφεση κατά της θανατικής ποινής του Ντέιβις.

Η αδελφή του θανατοποινίτη, Μαρτίνα Κορέιρα δήλωσε “ενθουσιασμένη” με την δικαστική απόφαση και διευκρίνισε ότι το κίνημα υποστήριξης του αδελφού της συνεχώς αυξάνεται.

Οι δικηγόροι του Τρόι Ντέιβις κατέθεσαν την προσφυγή ενώπιον του ομοσπονδιακού εφετείου, για να καθυστερήσει η εκτέλεση του και να εξεταστούν νέα στοιχεία που “συνηγορούν” υπέρ της αθωότητάς του.

Ο Ντέιβις καταδικάστηκε βάσει των καταθέσεων εννέα ανθρώπων από τους οποίους οι επτά στη συνέχεια αναίρεσαν τις καταθέσεις τους, υποστηρίζοντας ότι είχαν δεχτεί πιέσεις από τους αστυνομικούς.

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ έχουν κατ επανάληψη απευθύνει εκκλήσεις κατά της εκτέλεσης του Τρόι Ντέιβις.

Σχόλια