Την εκτέλεση θανατοποινίτη από σκοπευτική ομάδα επέτρεψαν οι αρχές της Γιούτα

0

Την εκτέλεση της θανατικής ποινής από ομάδα σκοπευτών, αντί της καθιερωμένης θανατηφόρας ένεσης, αποφάσισαν οι αρχές της αμερικανικής Πολιτείας Γιούτα να επιτρέψουν στην περίπτωση του καταδικασμένου Michael Archuleta.

Ο Archuleta, που καταδικάσθηκε σε θάνατο για τη δολοφονία 28χρονης φοιτήτριας, είχε αρχικά επιλέξει τη θανατική καταδίκη με ενέσιμη θανατηφόρα ουσία. Ωστόσο, το 1994 άλλαξε γνώμη και επέλεξε την εκτέλεση από ομάδα σκοπευτών.

Ο νόμος της Πολιτείας σχετικά με τις εκτελέσεις τροποποιήθηκε το 2004, οπότε και καταργήθηκε η επιλογή της ομάδας σκοπευτών. Δεδομένου, όμως, ότι η σχετική επιλογή του θανατοποινίτη Archuleta είχε γίνει επισήμως πριν την αλλαγή της νομοθεσίας, οι αρχές αποφάσισαν να δείξουν ελαστικότητα. «Τα δικαστήρια θεωρούν ότι ο τρόπος θανάτου του θανατοποινίτη είναι επιλογή –αν υπάρχει επιλογήτου ίδιου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός εισαγγελέας της Γιούτα.

Ο Archuleta είναι ένας από τους πέντε συνολικά θανατοποινίτες που είχαν προλάβει να δηλώσουν την επιλογή της εκτέλεσης από σκοπευτές πριν αλλάξει το νομοθετικό καθεστώς. Η εκτέλεσή του είναι προγραμματισμένη για τις 5 Απριλίου.

Σχόλια