Την ελευθερία του ζητάει ο «Δούκας» των Ερυθρών Χμερ

0

Την προσωρινή απελευθέρωσή του, με εγγύηση από το Διεθνές Δικαστήριο που θα δικάσει τους συνεργάτες του Πολ Ποτ για τη γενοκτονία 1,7 εκατομμυρίων συμπατριωτών τους, την περίοδο 1975-1979, ζήτησε ο επικεφαλής ανακριτής της φυλακής -στρατοπέδου S-21 και ηγετικό στέλεχος των Ερυθρών Χμερ, Καΐνγκ Κεκ Ιεβ.

Εναντίον του 66χρονου σήμερα Καΐνγκ, του επικεφαλής της φυλακής – στρατοπέδου S- 21, που είναι γνωστός ως «Δούκας», έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο ίδιος αν και δηλώνει ότι έχει ξαναγεννηθεί και έχει ασπασθεί το χριστιανισμό, έχει ομολογήσει ότι διέπραξε πολλές θηριωδίες κατά την περίοδο που ήταν επικεφαλής στο S- 21, ενώ αναμένεται να είναι βασικός μάρτυρας στη δίκη των άλλων τεσσάρων εν ζωή ανωτάτων στελεχών του καθεστώτος που συνελήφθησαν στη συνέχεια, κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ανάμεσα στους τέσσερις είναι και ο τότε πρόεδρος της Καμπότζης χώρας, Κίε Σάμφαν.

Εκτιμάται ότι από το ανακριτικό κέντρο του λεγόμενου «Δούκα» είχαν περάσει περίπου 14.000 άνθρωποι, από τους οποίους λιγότεροι από δέκα επέζησαν και μπορούν να πουν τι γινόταν εκεί.

Τα περισσότερα θύματα βασανίστηκαν και εξαναγκάστηκαν να ομολογήσουν μία σειρά εγκλημάτων, κυρίως ότι ήταν πράκτορες της CIA, πριν ξυλοκοπηθούν μέχρι θανάτου σε χωράφια στα προάστια της πρωτεύουσας Πνομ Πενχ.

«Σήμερα είναι μια μέρα ορόσημο για την ιστορία του δικαστηρίου», είπε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου Πίτερ Φόστερ, αναφερόμενος στην εκδίκαση του αιτήματος του «Δούκα» για προσωρινή αποφυλάκιση. Η ακροαματική διαδικασία θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Είναι η πρώτη φορά που το ειδικό δικαστήριο, για τη σύσταση του οποίου ο ΟΗΕ διέθεσε 56 εκατομμύρια δολάρια, συνέρχεται σε πλήρη σύνθεση μετά μία δεκαετία καθυστερήσεων εξαιτίας διαφωνιών για τη δικαιοδοσία και τη χρηματοδότησή του.

«Η εικόνα μας μπορεί να φτάσει σε εκατομμύρια ανθρώπους», είπε ο Φόστερ.

Η δίκη, την οποία καλύπτουν διακόσιοι δημοσιογράφοι, μεταδίδεται ζωντανά στην Καμπότζη και σε δέκα άλλες χώρες, ενώ η ακροαματική διαδικασία για το σύνολο της υπόθεσης, αναμένεται να αρχίσει το 2008.

Σχόλια