Την επέμβαση της ΕΕ ζητά η Ιταλία για την έκδοση του Τζεζάρε Μπατίστι από τη Βραζιλία

0

Έκκληση απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να συνδράμει στην έκδοση του Τσεζάρε Μπατίστι, πρώην ηγέτη ιταλικής ακροαριστερής οργάνωσης, από τη Βραζιλία όπου του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Ο Φρατίνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα “Ιλ Τζιορνάλε” υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δικαιολογεί μέχρι σήμερα με νομικούς όρους ότι δεν έχει ευθύνη στα θέματα έκδοσης, «αλλά το θέμα αυτό είναι πολιτικό».

«Αυτή τη φορά συμβαίνει σε μας, αλλά εάν αύριο η Βραζιλία ή Ινδονησία αρνηθεί να εκδώσει έναν τρομοκράτη της Μπάαντερ Μάινχοφ στη Γερμανία, πώς θα συμπεριφερθούμε;» αναρωτήθηκε ο Φρατίνι.

Ο Μπατίστσι φυλακίστηκε για φόνο στην Ιταλία στη δεκαετία του 70 όταν ήταν μέλος της οργάνωσης «Ένοπλοι Προλετάριοι για τον Κομμουνισμό» (PAC), η οποία συνδεόταν με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Το 1981 δραπέτευσε και διέφυγε στη Γαλλία, αλλά διέφυγε εκ νέου όταν το Παρίσι ενέκρινε την έκδοση του το 2006 και πήγε στη Βραζιλία όπου και κρατείται.

Τον περασμένο μήνα η Βραζιλία αποφάσισε να τον θέσει σε καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα από την Ιταλία.

Η Ιταλία απευθύνθηκε στο ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας, το οποίο τώρα πρέπει να λάβει απόφαση για την υπόθεση Μπατίστι, αλλά ο Φρατίνι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξαντλήσει τη διπλωματική της πίεση επί της Βραζιλίας.

Σχόλια