Την επιβολή υποχρεωτικής φαρμακευτικής αγωγής στους παιδεραστές εξετάζει η Γαλλία

0

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ενός ανηλίκου, από παιδόφιλο που μόλις είχε αποφυλακισθεί.

O Φρανσίς Εβράντ αποφυλακίστηκε στις 2 Ιουλίου, έπειτα 18 χρόνια κάθειρξης για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και μόλις 45 μέρες μετά την αποφυλάκισή του, ασέλγησε πάνω σε ένα πεντάχρονο παιδί στην πόλη Ρουμπέ της Βόρειας Γαλλίας.

Ο Εβράντ, ο οποίος ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι «δεν μπορούσε να συγκρατηθεί», υποτίθεται ότι βρισκόταν υπό δικαστική επιτήρηση έως το 2013, ωστόσο όπως παραδέχεται και ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής ένωσης των δικαστών, Μπρινό Τουζελιέ, η επιτήρηση είναι «συχνά εικονική» εξαιτίας του υπερβολικού φόρτου εργασίας των συναδέλφων του.

Ωστόσο η υπόθεση, πέρα από τη δικαστικής της διάσταση επαναφέρει και ένα μεγάλο θέμα στη Γαλλία, αυτό της υποχρεωτικής θεραπείας με φάρμακα των καταδικασθέντων για σεξουαλικά εγκλήματα.

Το εν λόγω θέμα αναμένεται να απασχολήσει και μια έκτακτη σύσκεψη των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, την οποία ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σημειώνοντας ότι «πρέπει να εγγυηθούμε ότι όσοι έχουν καταδικασθεί για βαριά εγκλήματα, κυρίως σεξουαλικής κακοποίησης, δεν θα είναι σε θέση να επαναλάβουν τις πράξεις τους μετά την αποφυλάκισή τους».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρκοζί είχε αναφερθεί στην πιθανότητα «να χορηγείται υποχρεωτικά φαρμακευτική αγωγή στα άτομα που δεν μπορούν να ελέγξουν τις ορμές τους» το 2005.