Την κλήτευση Κλίντον και Μπλερ ως μαρτύρων ζητά ο Μιλόσεβιτς

0

Την κλήτευση του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον και του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ ως μαρτύρων και μάλιστα πριν τα Χριστούγεννα, ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Παράλληλα, ζήτησε να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Γερμανός πρώην Υπουργός Άμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, η Αμερικανίδα πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ και ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία, Γουέσλι Κλαρκ, που διηύθυνε τους βομβαρδισμούς στη Σερβία το 1999.

Ο Δικαστής Πάτρικ Ρόμπινσον πάντως δήλωσε ότι ο Μιλόσεβιτς πρέπει να πείσει το δικαστήριο ότι κάθε μάρτυρας που ζητά να εμφανιστεί στη Χάγη έχει βάσιμα στοιχεία για την υπόθεση και την υπεράσπιση του κατηγορουμένου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος δικάζεται στη Χάγη από τον Φεβρουάριο του 2002 για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, μπορεί πλέον να υπερασπίζεται και πάλι ο ίδιος τον εαυτό του, όποτε του επιτρέπει κάτι τέτοιο η υγεία του.

Σχόλια