Την Πέμπτη η ψήφιση του γαλλικού ν/σ για τη γενοκτονία των Αρμενίων

0

Την Πέμπτη κατατίθεται προς ψήφιση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο περί ποινικοποίησης της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων και οι γαλλικές επιχειρήσεις στην Τουρκία φοβούνται για τη διατάραξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση νόμου, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων της κυβέρνησης Ερντογάν.

Πικρό παράδειγμα το 2001, όταν η ψήφιση από το γαλλικό Κοινοβούλιο νόμου περί αρμενικής γενοκτονίας είχε προκαλέσει την οργή της Αγκυρας. Πολλές γαλλικές επιχειρήσεις στην Τουρκία, όπως η Thomson ή η Alcatel, είχαν τότε αποκλειστεί από διαγωνισμούς, ενώ πολλές ήταν οι φωνές που ζητούσαν μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας έχει καταθέσει τώρα πρόταση νόμου που προβλέπει πέντε χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 45.000 ευρώ για όσους αρνούνται την αρμενική γενοκτονία. Από πλευράς της, η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι οι διμερείς σχέσεις θα υποστούν «ανυπολόγιστες συνέπειες»

Σημειώνεται ότι η πρόταση νόμου συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και απερρίφθη με την Ολομέλεια της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης να έχει τον τελικό λόγο στις 18 Μαΐου.

Σχόλια