Την υπό όρους απελευθέρωση του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου αποφάσισε η Χάγη

0

Την υπό όρους προσωρινή απελευθέρωση του τέως πρωθυπουργού του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, αποφάσισε χθες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Διευκρινίζεται πάντως ότι η απόφαση θα ανασταλεί σε περίπτωση που η Εισαγγελία ασκήσει έφεση. Η Φλόρενς Χάρτμαν, εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελέως της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, δήλωσε ότι η Εισαγγελία εξετάζει την απόφαση του δικαστηρίου, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει εάν θα ασκηθεί τελικά έφεση.

Το αίτημα για προσωρινή αποφυλάκιση του Ραμούς Χαραντινάι, μέχρι να ξεκινήσει η εκδίκαση της εναντίον του υπόθεσης, κατατέθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης του τέως πρωθυπουργού του Κοσόβου στις 21 Απριλίου. Ο Χαραντινάι παραδόθηκε οικειοθελώς στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τον περασμένο Μάρτιο, αφού πρώτα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία.

Το εναντίον του κατηγορητήριο, που αφορά τη δράση του στο Κόσοβο την περίοδο της κρίσης, περιλαμβάνει δολοφονίες, διώξεις και βάναυση μεταχείριση πολιτών διαφόρων εθνοτικών ομάδων της επαρχίας.