Το άνοιγμα του φακέλου για το θάνατο 33 Κούρδων αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση

0

Η τουρκική κυβέρνηση συμμορφούμενη στο διατακτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  [Μπενζέρ και λοιποί κατά Τουρκίας],  αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου τον φάκελο για το θάνατο 33 Κούρδων χωρικών, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, πριν από 19 χρόνια.

Την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο καταδίκασε την Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ΕΔΑΔ απέρριψε τον ισχυρισμό των τουρκικών αρχών ότι οι χωρικοί είχαν δολοφονηθεί από αυτονομιστές αντάρτες τον Μάρτιο του 1994.

Στην απόφαση σημειώνεται ότι οι τουρκικές αρχές απέτυχαν να διενεργήσουν επαρκείς και αποτελεσματικές έρευνες για τη σφαγή κι οι Ευρωπαίοι Δικαστές αξίωσαν να «αρχίσουν νέες έρευνες» προκειμένου «να δοθεί τέλος στην ατιμωρησία» των υπεύθυνων για το μαζικό αυτό έγκλημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Σαντουλάχ Εργκίν, δήλωσε κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Στρασβούργο ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της δικαιοσύνης επιτρέπουν στις τουρκικές αρχές να ερευνήσουν εκ νέου την υπόθεση και διαβεβαίωσε ότι θα το πράξουν.

Το ΕΔΑΔ υποχρέωσε με την απόφαση του την Τουρκία να καταβάλει 2,3 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων, καθώς και σε τρεις ακόμη ανθρώπους οι οποίοι είχαν τραυματιστεί στην ίδια επίθεση.

Σχόλια