Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφεύγει να λάβει θέση για τις εξουσίες Μπους εν καιρώ πολέμου

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την εξέταση υπόθεσης που αφορούσε το αν ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει την εξουσία στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας να δίνει εντολή για τη σύλληψη αμερικανών πολιτών στις ΗΠΑ και την κράτησή τους σε στρατιωτικές φυλακές χωρίς προηγουμένως να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να έχουν υποβληθεί σε δίκη.

Η υπόθεση που κλήθηκε και αρνήθηκε να εξετάσει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αφορά στην έφεση του Χοσέ Παντίγια, ο οποίος παρέμεινε για περισσότερο από τρία χρόνια σε στρατιωτική φυλακή της Νότια Καρολίνα αφότου χαρακτηρίστηκε «μαχητής του εχθρού» από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Την εξέλιξη της υπόθεσης επηρέασε η κίνηση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος του Χοσέ Παντίγια το Νοέμβριο, αφότου οι δικηγόροι του προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, σε μία εμφανή προσπάθεια να αποφευχθεί η δικαστική διαμάχη επί των προεδρικών εξουσιών στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Ακολούθησε η μεταφορά του κρατουμένου σε μη στρατιωτικές φυλακές της Φλόριντα στις αρχές Ιανουαρίου. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίψει την έφεση, με το σκεπτικό ότι την υπόθεση έχει αναλάβει πλέον ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Ο 35χρονος Χοσέ Παντίγια, με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, συνελήφθη στο Σικάγο το 2002 ως ύποπτος για συμμετοχή σε συνωμοσία για την πυροδότηση ραδιενεργούς «βρώμικης» βόμβας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, οι κατηγορίες που τελικώς απαγγέλθηκαν εις βάρος του δεν αφορούν σε συνωμοσία για την ανατίναξη κτιρίων.

Κατηγορείται ότι ανήκε σε πυρήνα τρομοκρατικού δικτύου που συγκέντρωνε κονδύλια και στρατολογούσε μαχητές για τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό. Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

Η εξέταση της έφεσης απερρίφθη ελλείψει μίας ψήφου. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς επικαλέστηκε για την απόφαση τις διαφορετικές συνθήκες στην υπόθεση της κράτησης του Χοσέ Παντίγια -το γεγονός ότι έχουν πλέον απαγγελθεί κατηγορίες και δεν κρατείται σε στρατιωτική φυλακή.

Σχόλια