Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε την Ελίζαμπεθ Τέιλορ

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε την προσφυγή εις βάρος της Αμερικανίδας ηθοποιού, Ελίζαμπεθ Τέιλορ για κατοχή πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο οποίος φέρεται να είχε κατασχεθεί από ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι συγγενείς της αρχικής κατόχου Μάργκαρετ Μάουθνερ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη το 2004. Υποστηρίζουν ότι η συγγενής τους αναγκάστηκε να πουλήσει τον πίνακα το 1939 λίγο πριν εγκαταλείψει τη Γερμανία για τη νότια Αμερική.

Το εφετείο του Σαν Φρανσίσκο απέρριψε το αίτημα των εναγόντων, λέγοντας πως η εβραϊκή οικογένεια «καθυστέρησε υπερβολικά».

Οι συγγενείς λένε ότι ανακάλυψαν μόλις το 2001 ότι είχαν πιθανό νόμιμο δικαίωμα πάνω στον πίνακα.

Ο πατέρας της Ελίζαμπεθ Τέιλορ είχε αγοράσει τον πίνακα «Θέα από το άσυλο και το παρεκκλήσι του Σεν Ρεμί» το 1963 σε δημοπρασία του οίκου Σόθεμπις του Λονδίνου έναντι 92.000 δολαρίων.

Σήμερα η αξία του εκτιμάται στα 10 με 15 εκατομμύρια δολάρια.
Οι δικηγόροι της Τέιλορ υποστήριξαν ότι ο κατάλογος πώλησης αναφέρει ότι ο πίνακας είχε πωληθεί μέσω δύο Εβραίων εμπόρων σε έναν Εβραίο συλλέκτη έργων Τέχνης. Τόνισαν ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι η Μάουθνερ αναγκάστηκε να πουλήσει τον πίνακα.
Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ ζωγράφισε το πίνακα το 1889, ένα χρόνο πριν αυτοκτονήσει.

Σχόλια