Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας εγκρίνει το «φόρο εκατομμυριούχων»

0

Ο φόρος θα επιβάλλεται σε εταιρείες που καταβάλλουν μισθούς άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, η ισχύς του θα είναι διετής και θα ισχύει για τα εισοδήματα του 2013 και 2014.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση να φορολογηθούν τα ατομικά έσοδα είχε κριθεί αντισυνταγματική πριν από σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο από το Συνταγματικό Συμβούλιο (Ανώτατο Δικαστήριο), το οποίο είχε υπογραμμίσει πως το μέγιστο νόμιμο ποσοστό φόρου για τα πρόσωπα είναι 66%. Η γαλλική κυβέρνηση έκανε τροποποιήσεις στο νόμο προκειμένου να καταστήσει τους εργοδότες υποχρεωμένους να καταβάλλουν το φόρο του 75% για το τμήμα των μισθών που υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Κατά το 2013, γαλλικές ποδοσφαιρικές ομάδες πραγματοποίησαν απεργίες για το λόγο αυτό, επισημαίνοντας πως πολλές από τις ομάδες της Γαλλίας είναι οικονομικά ευάλωτες και πως το συγκεκριμένο μέτρο θα προκαλέσει έξοδο των κορυφαίων παικτών, οι οποίοι πληρώνονται με τεράστιους μισθούς.

Η ομάδα Παρί Σεν-Ζερμέν, η οποία ανήκει σε συμφέροντα του Κατάρ, έχει περισσότερους από 10 παίκτες που οι μισθοί τους υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, μεταξύ των οποιών ο Σουηδός επιθετικός Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ενώ πολλές διαμαρτυρίες εκφράστηκαν και από εύπορους γνωστούς Γάλλους όπως ο κινηματογραφικός σταρ Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος έφτασε σε σημείο να εγκαταλείψει τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σχόλια