Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αγνοεί παράνομη κράτηση δύο ξένων στο Γκουαντάναμο

0

Αρνήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να διατάξει την αποφυλάκιση μουσουλμάνων της Κίνας που κρατούνται παράνομα από το 2002 στη βάση του Γκουαντάναμο. Αν και έχει ήδη αναγνωριστεί από τις ομοσπονδιακές δικαστικές Αρχές ότι η κράτησή τους είναι παράνομη, οι δύο Ουιγούροι παραμένουν φυλακισμένοι.

Οι Αμπού Μπάκερ Κασίμ και Αντέλ Αμπντού αλ-Χακίμ συνελήφθησαν στο Πακιστάν· μεταφέρθηκαν και κρατούνται από τον Ιούνιο του 2002 στη βάση του Γκουαντάναμο. Το Μάρτιο του 2005 ο αμερικανικός στρατός απεφάνθη ότι οι δύο άνδρες δεν πρέπει να θεωρούνται πλέον μαχητές του εχθρού.

Κατ επέκταση οι συνήγοροι των Ουιγούρων ζήτησαν από ομοσπονδιακό δικαστή να διατάξει την αποφυλάκισή τους έως ότου η αμερικανική κυβέρνηση βρει μία χώρα που θα τους δώσει άσυλο. Ο δικαστής Τζέιμς Ρόμπερτσον απεφάνθη ότι η κράτηση είναι παράνομη, ωστόσο δήλωσε πως δεν διαθέτει την εξουσία να διατάξει την αποφυλάκισή τους.

Ο Ρόμπερτσον διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να συναινέσει στο αίτημα για τη χορήγηση ασύλου στις ΗΠΑ, διότι αυτή είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του προέδρου. Η κυβέρνηση Μπους αρνείται να δεχθεί στο αμερικανικό έδαφος τους δύο μουσουλμάνους, ούτε και έχει κατορθώσει επί του παρόντος να τους εξασφαλίσει μία χώρα προορισμού.

Κατόπιν αυτής της ετυμηγορίας του δικαστή Ρόμπερτσον οι συνήγοροι των Ουιγόρων ακολούθησαν το ασυνήθιστο βήμα να προσφύγουν απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας μία απόφαση σχετικά με το εάν οι ομοσπονδιακές δικαστικές Αρχές μπορούν να επανορθώσουν για παράνομες φυλακίσεις στο Γκουαντάναμο.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να αποφανθεί επί της υπόθεσης, παρατείνοντας έτσι την κράτηση του Αμπού Μπάκερ Κασίμ και τον Αντέλ Αμπντού αλ-Χακίμ στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο.

Επισημαίνεται ότι οι Ουιγούροι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Κίνα διότι θα αντιμετωπίσουν διώξεις. Πολλοί μουσουλμάνοι Ουιγούροι από την επαρχία Ξινγιάνγκ στη δυτική Κίνα επιδιώκουν ευρύτερη αυτονομία έως και ανεξαρτησία για την περιοχή τους. Το Πεκίνο διεξαγάγει ανηλεή εκστρατεία κατά των «βίαιων αυτονομιστικών ενεργειών» των Ουιγούρων.

Σχόλια