Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διατάζει την κατεδάφιση οικισμού στη Δ. Όχθη

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάνθηκε την Παρασκευή 26/12 ότι οι αρμόδιες αρχές του κράτους πρέπει να προχωρήσουν στην κατεδάφιση ενός ισραηλινού οικισμού σε περιοχή της Δυτικής Όχθης. Η απόφαση αφορούσε δίκη, την οποία είχαν ξεκινήσει πριν από δεκαετίες Παλαιστίνιοι, οι οποίοι διεκδικούσαν την συγκεκριμένη περιοχή, που αποτελεί έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του Ισραηλινού εποικισμού στη Δυτική Όχθη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η γη ανήκε στους Παλαιστινίους και διέταξε την κατεδάφιση του οικισμού. Ως αποτέλεσμα της απόφασης, περίπου 300 κάτοικοι του οικισμού θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή. Το 2006 το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είχε απορρίψει την έφεση των Ισραηλινών κατοίκων,δικαιώνοντας τους Παλαιστινίους, ενώ η αστυνομία είχε προχωρήσει σε βίαιη εκκένωση του εποικισμού στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τους τελευταίους μήνες οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή έχουν οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες αμάχους, προκαλώντας την αντίδραση του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στη σύγκρουση.
 

Σχόλια