Το ΔΕΕ απαγορεύει τα τεστ ομοφυλοφιλίας για τη χορήγηση καθεστώτος ασύλου σε πρόσφυγες

0

Το Δικαστήριο της ΕΕ απεφάνθη ότι πρόσφυγες που αναζητούν άσυλο επικαλούμενοι λόγους ομοφυλοφιλίας δεν επιτρέπεται να υποβάλλονται σε δοκιμασίες ή ανακρίσεις προς απόδειξη του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, από τα κράτη στα οποία απευθύνουν την αίτηση ασύλου.

Η υπόθεση αφορούσε στην άρνηση των αρμόδιων αρχών των Κάτω Χωρών να χορηγήσουν άσυλο σε  τρεις υπηκόους τρίτων χωρών, με την αιτιολογία ότι δεν δεσμεύονται να στηριχθούν αποκλειστικά και μόνο στις δηλώσεις των αιτούντων, σχετικά με τον προβαλλόμενο γενετήσιο προσανατολισμό τους, αλλά οφείλουν να εξακριβώσουν το σχετικό λόγο και με άλλους τρόπους.

Το Δικαστήριο ακύρωσε την πρακτική της επαλήθευσης με βάση συγκεκριμένες στερεοτυπικές αντιλήψεις για τους ομοφυλόφιλους καθώς και την λεπτομερή εξέταση ως προς τις σεξουαλικές πρακτικές, ως μεθόδους αντίθετες στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Αντίθετα, είναι δυνατόν η εξακρίβωση των ισχυρισμών περί ομοφυλοφιλίας να γίνεται με βάση συνεντεύξεις, όπου θα κρίνονται εξατομικευμένα οι προσωπικές συνθήκες υπό τις οποίες τελεί ο κάθε αιτών.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το ΔΕΕ είχε δεχτεί ως λόγο χορήγησης ασύλου τον κίνδυνο διώξεως στη χώρα καταγωγής λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του ατόμου.
 
 
 

Σχόλια