Το ΔΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του Σαλβαδόρ Νταλί

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξε, με απόφασή του, γαλλικό νόμο που παραχωρεί στα πέντε μέλη της οικογένειας του Σαλβαδόρ Νταλί, το δικαίωμα να εισπράττουν τα πνευματικά δικαιώματα από το έργο του κορυφαίου ζωγράφου, που ο ίδιος είχε κληροδοτήσει στο ισπανικό Δημόσιο.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, το Δικαστήριο εστίασε στο δικαίωμα των καλλιτεχνών να μετέχουν στα κέρδη που απορρέουν αύξησης της αξίας του έργου του, μετά την αρχική πώληση. Ο Σαλβαδόρ Νταλί έφυγε από τη ζωή το 1989 και δεν άφησε απογόνους. Παρά το γεγονός ότι είχε 5 νόμιμους κληρονόμους, ο Νταλί επέλεξε να κληροδοτήσει τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του στο ισπανικό κράτος, υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Σαλβαδόρ Νταλί, που ο ίδιος ίδρυσε έξι χρόνια πριν το θάνατό του.
Το 2005 η εταιρία που συλλέγει για λογαριασμό του ισπανικού κράτους έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα κινήθηκε δικαστικά κατά της αντίστοιχης γαλλικής διεκδικώντας τα χρήματα που καταβλήθηκαν στους συγγενείς του Νταλί. Το ΔΕΕ, ωστόσο, έκρινε ότι γαλλικός νόμος του 1920 που αποκλείει κάθε άλλο δικαιούχο, επί εσόδων που εισπράττονται από πνευματικά δικαιώματα, πέραν των κληρονόμων είναι συμβατός με τη σχετική κοινοτική οδηγία.

Σχόλια