spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΤο δίκαιο της Ένωσης επιβάλλει σε κράτος-μέλος την αναγνώριση γάμου μεταξύ προσώπων...

Το δίκαιο της Ένωσης επιβάλλει σε κράτος-μέλος την αναγνώριση γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου που έχει συναφθεί σε άλλο κράτος μέλος και όχι τη μεταγραφή του πιστοποιητικού γάμου στα βιβλία του ληξιαρχείου

spot_img
spot_img
spot_img

Ωστόσο, τούτο δεν ισχύει στην περίπτωση που η καταχώριση αποτελεί εν τέλει το μοναδικό μέσο αναγνώρισης γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου σε κράτος μέλος το οποίο δεν προβλέπει τέτοιον γάμο.

Δύο Πολωνοί υπήκοοι, εκ των οποίων ο ένας έχει και τη γερμανική ιθαγένεια, συνήψαν γάμο στο Βερολίνο το 2018. Εν συνεχεία, ζήτησαν τη μεταγραφή 1 του γερμανικού πιστοποιητικού γάμου τους στα βιβλία του πολωνικού ληξιαρχείου. Η σχετική αίτηση απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι το πολωνικό δίκαιο δεν προβλέπει τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου. Συνεπώς, η μεταγραφή του επίμαχου πιστοποιητικού γάμου θα παραβίαζε τις θεμελιώδεις αρχές της πολωνικής έννομης τάξης.

Οι σύζυγοι αμφισβητούν την απορριπτική απόφαση και δηλώνουν την πρόθεσή τους να κυκλοφορούν και να διαμένουν στην Πολωνία αναγνωριζόμενοι ως σύζυγοι. Επιληφθέν της υπόθεσης, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Πολωνίας υπέβαλε προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο. Το εθνικό δικαστήριο ζητεί να διευκρινιστεί κατά πόσον είναι συμβατή με το δίκαιο της Ένωσης 2 νομοθεσία ή πρακτική κράτους μέλους η οποία δεν επιτρέπει ούτε την αναγνώριση γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου ούτε τη μεταγραφή του πιστοποιητικού ενός τέτοιου γάμου στα βιβλία του ληξιαρχείου.

Στις προτάσεις του, ο γενικός εισαγγελέας J. Richard de la Tour υπενθυμίζει ότι η προσωπική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων που αφορούν τον γάμο, εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Ωστόσο, κατά την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, τα κράτη μέλη οφείλουν να τηρούν το δίκαιο της Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός εισαγγελέας επισημαίνει ότι η απουσία οποιουδήποτε είδους αναγνώρισης της συζυγικής σχέσης που έχει δημιουργηθεί σε άλλο κράτος μέλος περιορίζει την ελευθερία κυκλοφορίας και διαμονής των πολιτών της Ένωσης την οποία τους εγγυάται το δίκαιο της Ένωσης. Επιπλέον, η μη αναγνώριση της σχέσης αυτής μπορεί να συνιστά προσβολή του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής 3.

Συνεπώς, εναπόκειται στα κράτη μέλη που δεν προβλέπουν τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου να θεσπίσουν κατάλληλες διαδικασίες για τη διασφάλιση της δημοσιότητας τέτοιων γάμων που έχουν συναφθεί σε άλλο κράτος μέλος έναντι τρίτων. Σκοπός των διαδικασιών αυτών είναι να μην αφήνουν τα ομόφυλα ζευγάρια σε νομική αβεβαιότητα και να ρυθμίζουν θεμελιώδεις πτυχές της ζωής τους που αφορούν την περιουσία, τη φορολογία ή τα κληρονομικά δικαιώματα.

Κάθε κράτος μέλος είναι αρμόδιο να καθορίζει τις διαδικασίες αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών. Η αναγνώριση αυτή δεν επιβάλλει τη μεταγραφή του αλλοδαπού πιστοποιητικού γάμου στα βιβλία του ληξιαρχείου, υπό την προϋπόθεση ότι ο γάμος παράγει τα αποτελέσματά του χωρίς την τήρηση της συγκεκριμένης διατύπωσης.

Εντούτοις, δεδομένης της απουσίας εναλλακτικών λύσεων στην Πολωνία οι οποίες να καθιστούν δυνατή
την απόδειξη του γάμου, όπως η προσκόμιση άλλου επίσημου εγγράφου το οποίο να αναγνωρίζεται από τις πολωνικές αρχές, ο γενικός εισαγγελέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το δίκαιο της Ένωσης επιβάλλει στο εν λόγω κράτος μέλος την υποχρέωση μεταγραφής του επίμαχου πιστοποιητικού γάμου.

spot_img

Lawjobs