Το Δικαστήριο της Χάγης για την ανεξαρτησία του Κοσόβου

0

Στις 22 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί η συμβουλευτική πρόταση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για τη νομιμότητα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου έναντι της Σερβίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικαστηρίου “μια δημόσια σύνοδος θα γίνει στο Μέγαρο της Ειρήνης στη Χάγη κατά την οποία ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Χισάσι Οουάντα θα ανακοινώσει την συμβουλευτική πρόταση”.
Η Σερβία, το Κόσοβο και 29 κράτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ρωσία μετείχαν, το Δεκέμβριο του 2009, σε προφορική διαδικασία επί του ζητήματος, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Από την πλευρά του, ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς εκτίμησε ότι η συμβουλευτική πρόταση του Δικαστηρίου της Χάγης, θα αποτελέσει “”μια στιγμή αλήθειας και μια προειδοποίηση προς αυτούς στην Πρίστινα που θεωρούν ότι μπορούν να τροποποιούν τους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου με μια μονομερή ενέργεια””.
Η Σερβία ζήτησε, στις 8 Οκτωβρίου του 2008, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για να αποφανθεί για τη νομιμότητα ή μη της μονομερούς ανακήρυξης από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του.
Η ανεξαρτησία του Κοσόβου έχει, πάντως, αναγνωριστεί από εξήντα εννέα χώρες, εκ των οποίων οι 22 από τις 27 της ΕΕ, την ώρα που το Βελιγράδι εξακολουθεί να θεωρεί την περιοχή επαρχία της Σερβίας.

Σχόλια