Το δρόμο για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δείχνει στη Συρία αξιωματούχος του ΟΗΕ

0

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Navi Pillay επεσήμανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι πρέπει να αναφέρουν την Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σχετικά με τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
«Έχω την αίσθηση ότι οι εκτεταμένες δολοφονίες και τα βασανιστήρια σε αυτή τη χώρα συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο αριθμός των θυμάτων από την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στους εννέα μήνες της εξέγερσης έχει φτάσει τις 5.000, 300 από τα οποία είναι παιδιά», σχολίασε η Pillay. Τη δήλωση αυτή έκανε η αξιωματούχος του ΟΗΕ σε κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Pillay προσκόμισε στατιστικά στοιχεία, αναφέροντας ότι έχουν γίνει 14.000 συλλήψεις ενώ 12.400 Σύριοι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες για να προστατευθούν. «Υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που πιστοποιούν τη συστηματικότητα των δολοφονιών, των παράνομων φυλακίσεων και των βασανιστηρίων. Γι’ αυτό το λόγο έχω την αίσθηση ότι εδώ τελούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και προτείνω να επιληφθεί του θέματος το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», τόνισε η Επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Στην πρόταση αυτή αντέδρασε εντόνως ο Σύριος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Bashar Jaafari, ο οποίος σχολίασε ότι η Pillay άφησε εαυτόν να εξαπατηθεί και με τη σειρά της παραπλανά την κοινή γνώμη επικαλούμενη στοιχεία που συγκέντρωσαν 233 πολέμιοι του καθεστώτος. «Πώς μπορεί κάποιος που αντιστρατεύεται την κυβέρνηση της Συρίας να δώσει θετικές πληροφορίες για αυτήν; Προφανώς και δίνουν αρνητικότατες μαρτυρίες για την κρατική δράση», σημείωσε ο Σύριος διπλωμάτης.
Ο ακριβής προσδιορισμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις στη Συρία είναι δύσκολος, διότι δεν υπάρχουν πηγές ανεξάρτητης ενημέρωσης και οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στη χώρα. Τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι στιγμής δεν έχουν κινητοποιηθεί, καθώς υπάρχει απροθυμία από πολλές πλευρές (Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Νότιος Αφρική).
«Πέρα από την στάση κάθε επιμέρους κράτους, το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει να μιλήσει με ενιαία φωνή. Πρέπει να ληφθούν επειγόντως αποτελεσματικά μέτρα σε συλλογικό επίπεδο και με αποφασιστικό τρόπο, ώστε να προστατευθεί ο πληθυσμός της Συρίας», ολοκλήρωσε την ομιλία της η Pillay.