Το ΕΔΑΔ για την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών

0

Μεγαλύτερη προστασία των πηγών τους εξασφάλισαν ευρωπαίοι δημοσιογράφοι, κατόπιν σχετικής απόφασης του ΕΔΑΔ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η ολλανδική νομοθεσία, με βάση την οποία πραγματοποιήθηκε σύλληψη εκδότη και ασκήθηκε πίεση σε περιοδικό της χώρας, προκειμένου να δοθούν πληροφορίες για τη διεξαγωγή παράνομων αγώνων αυτοκινήτου για τους οποίους υπήρχε σχετικό δημοσίευμα αντιβαίνει στην αρχή της ελευθεροτυπίας.
Το ΕΔΑΔ ομόφωνα έκρινε ότι οι ολλανδοί εισαγγελείς που χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη υπόθεση έπρεπε να αναζητήσουν μια ανεξάρτητη γνωμοδότηση επί της στάθμισης μεταξύ της ελευθερίας του τύπου και του δημόσιου συμφέροντος.
Δημοσιογράφοι και μη κυβερνητικές οργανώσεις χαιρέτισαν τη σχετική απόφαση, που ισχυρίζονται ότι θα οδηγήσει στην πληρέστερη προστασία των δημοσιογραφικών πηγών.

Στην υπό κρίση περίπτωση το περιοδικό Autoweek δημοσίευσε άρθρο με φωτογραφικό υλικό και λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή παράνομων αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων, υποσχόμενο εχεμύθεια και προστασία στους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, η αστυνομία εκτιμώντας ότι ένα από τα αυτοκίνητα των φωτογραφιών είχε χρησιμοποιηθεί ως όχημα διαφυγής σε ληστείες, ζήτησε με τη συνδρομή εισαγγελέα να της παραδοθεί όλο το υλικό του σχετικού ρεπορτάζ. Ο εκδότης του περιοδικού αρνήθηκε και συνελήφθη, ενώ οι αρχές απείλησαν με κατάσχεση όλης της ηλεκτρονικής υποδομής του. Τελικά το περιοδικό παρέδωσε το υλικό και η υπόθεση έφθασε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που δικαίωσε το ολλανδικό κράτος, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα του εκδότη.
Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση επισημαίνοντας ότι η ελευθεροτυπία τελεί υπό την εγγύηση της ΕΣΔΑ.

Σχόλια