Το ΕΔΑΔ για το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων

0

Το δικαίωμα γάμου των ομοφυλοφίλων δεν κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και κάθε κράτος είναι ελεύθερο να νομοθετεί όπως επιθυμεί σχετικά. Αυτό έκρινε το Δικαστήριο του Στρασβούργου, που στέρησε από δυο αυστριακούς ομοφυλόφιλους τη δυνατότητα να παντρευτούν.
Ειδικότερα, το δικαστήριο σημειώνει στην απόφασή του: “”Δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το θέμα του γάμου ομοφυλοφίλων. Οι εθνικές αρχές είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις κοινωνικές ανάγκες για το θέμα και να ανταποκριθούν, καθώς ο γάμος έχει κοινωνική και πολιτιστική σημασία που είναι βαθιά ριζωμένη και διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τη μια κοινωνία στην άλλη””.
Στο Δικαστήριο προσέφυγαν οι Χορστ Μίκαελ Σαλκ 48 ετών, και ο σύντροφός του Φράντς Γιόχαν Κοπφ 50 ετών που κατοικούν στη Βιέννη. Οι δύο ομοφυλόφιλοι αγωνίζονται από το 2002, ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας τους, για να μπορέσουν να παντρευτούν. Η προσφυγή τους απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τους.
Οι δύο σύντροφοι υποστήριξαν ότι ο νέος νόμος της Αυστρίας για τις ενώσεις ομοφυλοφίλων δεν τους δίνει το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά και είναι κατά την άποψη τους μεροληπτικός.
Τουλάχιστον 21 από τις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, προβλέπουν ή έχουν ήδη νόμους για πολιτικές ενώσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Έξι επιτρέπουν το γάμο ομοφυλοφίλων.

Σχόλια