Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για κακομεταχείριση ή βασανισμό κρατουμένων

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστηρίο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε την Τουρκία για τρεις περιπτώσεις βασανισμού ή κακομεταχείρισης κρατουμένων επιβάλλοντάς της αποζημιώσεις από 7.500 ως 20.000 ευρώ στους ενάγοντες για ηθική και υλική βλάβη.

Στη μία περίπτωση το θύμα ήταν ένα αγόρι 12 ετών, για την υπόθεση του οποίου το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η τουρκική δικαιοσύνη αντιμετώπισε με εξαιρετική επιείκεια τους αστυνομικούς που το 1995 τον ξυλοκόπησαν άγρια επειδή είχε κατηγορηθεί για κλοπή εις βάρους του εργοδότη του.

Στη δεύτερη υπόθεση, η Σουλτάν Ονέρ συνελήφθη εσφαλμένα μαζί με τα παιδιά της και ξυλοκοπήθηκε ενώπιόν τους από χωροφύλακες.

Το περιστατικό συνέβη τον Οκτώβριο του 2000 και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η ενάγουσα είχε υποστεί ωμή βία, αλλά και ότι το σύστημα της τουρκικής δικαιοσύνης απέτυχε όσον αφορά την προστασία των ανήλικων παιδιών της.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου καταδίκασε επίσης την Τουρκία για την κακομεταχείριση του Σαμπαχατίν Γκιοτζμέν, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 18 ετών και 9 μηνών στην Τουρκία για συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Σχόλια