Το Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει πιθανή πώληση των σκάνερ σώματος

0

Από το 2005 έξι σκάνερ σώματος βρίσκονται κάπου ανεκμετάλλευτα στα υπόγεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο πλέον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της πώλησής των, αφού οι ευρωβουλευτές καταψήφισαν πέρυσι τη χρήση των συσκευών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Οι αμφιλεγόμενες αυτές συσκευές διαπερνούν τα ρούχα και εμφανίζουν σε ειδική οθόνη γυμνό το σώμα, σε τρεις διαστάσεις. Οι συσκευές αγοράστηκαν για τη θωράκιση της ασφάλειας του ευρωκοινοβουλίου πριν από τρία χρόνια έναντι 725.730 ευρώ στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Σήμερα οι συσκευές βρίσκονται στις υπόγειες αποθήκες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, καθώς και στα υπόγεια των Κοινοβουλίων στο Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Καταλίν Μπούτενβεγκ, έχει χαρακτηρίσει τα σκάνερ “κατάφωρη κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος που έγινε κάτω από τη μύτη των ευρωβουλευτών”, αφού η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δεν γνώριζε για την ύπαρξη αυτών των συσκευών.

Τον Οκτώβριο οι ευρωβουλευτές καταψήφισαν τη νομοθετική πρόταση για την εισαγωγή των σκάνερ στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών, των νόμων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της αξιοπρέπειας των πολιτών.

Ο γενικός γραμματέας του ευρωκοινοβουλίου, Χάραλντ Ρόμερ ανακοίνωσε στους ευρωβουλευτές και μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού ότι τα σκάνερ ενδέχεται να τεθούν προς πώληση.

Να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες τα εν λόγω σκάνερ χρησιμοποιούνται στα δέκα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας αλλά οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να εξεταστούν από τις εν λόγω συσκευές.

Σχόλια