Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποστέρησε από καρκινοπαθή το δικαίωμα στη μητρότητα

0

Άδοξα έληξε για την 35χρονη Βρετανίδα, Νάταλι Έβανς, η μακρόχρονη και σκληρή δικαστική μάχη, που δίνει εδώ και τέσσερα χρόνια, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα κατεψυγμένα εμβρυά της.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συντάχθηκε με την άποψη των Βρετανικών δικαστηρίων περί καταστροφής των εμβρύων, επειδή δεν υπάρχει η συγκατάθεση του πατέρα.

To 2001, η Έβανς είχε ξεκινήσει θεραπεία για καρκίνο των ωοθηκών, μετά από την οποία έμεινε στείρα. Πριν τη θεραπεία, μαζί με τον τότε αρραβωνιαστικό της Χάουαρντ Τζόνστον πρόλαβε και κατέψυξε 6 έμβρυα, ωστόσο ένα χρόνο αργότερα, το ζευγάρι χώρισε και ο Τζόνστον ζήτησε από την κλινική να καταστρέψει τα έμβρυα.

Η Έβανς, η ιστορία της οποίας “”δίχασε”” τη Βρετανική κοινή γνώμη, υποστήριξε στα Βρετανικά αλλά και τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια ότι η απόφαση του Τζόνστον παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματά της και ότι τα έμβρυα είχαν δικαίωμα στη ζωή.

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν δέχθηκε την άποψή της, συντασσόμενο με τον βρετανικό νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει η συγκατάθεση και των δύο υποψήφιων γονέων πριν τα έμβρυα εμφυτευτούν στη μήτρα.

Σχόλια