Το Ευρωσύνταγμα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών

0

Ο εκπρόσωπος της λουξεμβουργιανής προεδρίας, Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Νίκολας Σμιτ δήλωσε ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής ότι η διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης και η οριστικοποίηση μιας πολιτικής συμφωνίας σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της Κοινότητας, θα είναι τα δύο βασικά θέματα επί των οποίων θα πρέπει να αποφανθεί η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών στις 16-17 Ιουνίου.

Ο κ. Σμιτ τόνισε ότι η απόρριψή του Ευρωσυντάγματος στη Γαλλία και την Ολλανδία προκάλεσε σε πολλούς απογοήτευση. Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η δημοκρατική επιλογή μιας αναμφισβήτητης πλειοψηφίας των Γάλλων και των Ολλανδών, όπως επίσης και η δημοκρατική επιλογή των χωρών που επικύρωσαν το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χοσέπ Μπορέλ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα διάλειμμα στη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος. Όπως ανέφερε ο ίδιος, για το θέμα αυτό δεν υπάρχει ομοφωνία στο Κοινοβούλιο και καμία από τις θέσεις δεν πήρε την απόλυτη υποστήριξη.