Η επικαιροποίηση θα απαιτήσει ιδίως την καταβολή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, θέτοντας τέλος σε μια αθέμιτη στρέβλωση του ανταγωνισμού. Θα καταπολεμήσει επίσης την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.
Την Τετάρτη, η ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε τις αλλαγές στους κανόνες που τα κράτη μέλη ανέφεραν τον Νοέμβριο ότι επιθυμούσαν να κάνουν στην οδηγία για τον ΦΠΑ. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τους κανόνες με 589 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 10 αποχές.
Οι αλλαγές αυτές θα απαιτήσουν ότι από το 2030 οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να καταβάλλουν ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω αυτών στις περισσότερες περιπτώσεις όπου οι μεμονωμένοι πάροχοι υπηρεσιών δεν χρεώνουν ΦΠΑ. Αυτό θα βάλει τέλος σε μια στρέβλωση της αγοράς, επειδή παρόμοιες υπηρεσίες που παρέχονται στην παραδοσιακή οικονομία υπόκεινται ήδη σε ΦΠΑ. Η στρέβλωση αυτή ήταν πιο σημαντική στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων και στον τομέα των οδικών μεταφορών επιβατών. Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρέσουν τις ΜΜΕ από τον κανόνα αυτό, μια ιδέα την οποία είχε προωθήσει και το Κοινοβούλιο.
Η επικαιροποίηση θα ψηφιοποιήσει επίσης πλήρως τις υποχρεώσεις αναφοράς ΦΠΑ για τις διασυνοριακές συναλλαγές έως το 2030, με τις επιχειρήσεις να εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια για τις διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και να αναφέρουν αυτόματα τα δεδομένα στη φορολογική τους διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό, οι φορολογικές αρχές θα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.
Για την απλούστευση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις, οι κανόνες ενισχύουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ενιαίας εξυπηρέτησης ΦΠΑ, ώστε ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις με διασυνοριακή δραστηριότητα να μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον ΦΠΑ μέσω μιας ενιαίας ηλεκτρονικής πύλης και σε μια γλώσσα.
Ιστορικό
Αυτή η επικαιροποίηση των κανόνων ΦΠΑ προετοιμάζεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Στις 8 Δεκεμβρίου 2022, η Επιτροπή παρουσίασε τη δέσμη μέτρων «Ο ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή» (πακέτο ViDA), η οποία αποτελείτο από τρεις προτάσεις. Μία από αυτές ήταν η επικαιροποίηση της οδηγίας ΦΠΑ του 2006.
Η Επιτροπή υπολόγισε ότι τα κράτη μέλη θα ανακτήσουν έως και 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμένο ΦΠΑ κάθε χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια. Οι επιχειρήσεις θα εξοικονομήσουν 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια από το κόστος συμμόρφωσης και 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το κόστος εγγραφής και το διοικητικό κόστος για μια δεκαετή περίοδο.