Το ICC εξετάζει την απελευθέρωση του πολέμαρχου Τόμας Λουμπάνγκα

0

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) επέπληξαν την εισαγγελική αρχή για τον χειρισμό της υπόθεσης του Κογκολέζου πολέμαρχου, Τόμας Λουμπάνγκα και εξετάζουν το ενδεχόμενο απελευθέρωσης του κατηγορούμένου.
Οι δικαστές του ICC κατηγορούν την εισαγγελική αρχή για απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων από την ομάδα υπεράσπισης του κατηγορουμένου.
Ο Τόμας Λουμπάνγκα, ο οποίος κρατείται από το 2006, κατηγορείται για τη στρατολόγηση και χρησιμοποίηση παιδιών στρατιωτών στο πενταετή εμφύλιο πόλεμο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο οποίος τερματίστηκε το 2003.
Η υπόθεση είναι η πρώτη του είδους της που παραπέμπεται ενώπιον του ICC.
Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 23 Ιουνίου, αλλά οι δικαστές αποφάσισαν την αναβολή της, έπειτα από τις καταγγελίες της υπεράσπισης για μη παράδοση 200 εγγράφων από την εισαγγελική αρχή.
Η ανακοίνωση των δικαστών αναφέρει ότι τα «έγγραφα αποτελούν σημαντικό σώμα των αποδείξεων για την απαλλαγή των κατηγοριών εις βάρος του κατηγορουμένου».
«Η ρήξη στην εκδίκαση της υπόθεσης είναι τόσο μεγάλη ώστε είναι αδύνατο να εγγυηθούμε τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των δικαστών.
Οι δικαστές θα συναντηθούν εκ νέου στις 24 του μηνός για να αποφανθούν ένα θα προχωρήσουν στην απελευθέρωση του Λουμπάνγκα και στο κλείσιμο της όλης υπόθεσης.

Σχόλια